Predstavljena monografija „Macelj 1945.“

Povodom 70. obljetnice komunističkih zločina, 03. lipnja u dvorani Vijenac na Kaptolu, predstavljena je monografija u spomen žrtvama „Macelj 1945.“ povodom 70. obljetnice komunističkih zločina.

Macelj_monografija.jpg
Autor
Antun Babić/Laudato/A.L.
Fotograf
Antun Babić
Objavljeno:
 
04.06.2015 11:08

U svojstvu službenog izaslanika predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović na predstavljanju je bio prof. dr. Andrija Hebrang koji je rekao: „Hrvatski narod treba pomirenje, ali bez istine to pomirenje nije moguće ostvariti. Hebrang je također rekao kako je najveći grijeh naše generacije što još nismo razotkrili sve zločine komunizma.“

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske dodao je kako u Hrvatskoj ima više od 940 stratišta u kojima leže neotkrivene žrtve partizana i komunizma.

Macelj je po točno utvrđenom broju od 1163 ekshumirane žrtve do sada najveće stratište Titovih partizana i komunističkog režima u Republici Hrvatskoj. U Maceljskim šumama stradalo je oko 13 tisuća žrtava. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo. U Macelju se nalaze i ostaci 21 svećenika, franjevaca i bogoslova, ubijenih u noći s 4. na 5. lipnja 1945. godine. U monografiji po prvi put su objavljene individualne slike, s imenima, svih ubijenih svećenika.

Vrlo detaljno i s jakim nabojem emocija monografiju je izvrsno predstavio urednik Damir Borovčak. O monografiji također su govorili g. Ivan Jaklin, prof. Mihovil Bogoslav Matković, fra Drago Brglez, prim. dr. Stjepan Bačić i g. Alfred Obranić.

Na predstavljanje monografije iz daleke Australije došao je i član Udruge Macelj 1945., g. Tomislav Beram, poznati član hrvatske zajednice u Sydneyu.

Ova monografija trebala bi postati nezaobilazan udžbenik za hrvatske učenike od sedmog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole.

u nedjelju 7. lipnja 2015. u 17.00 sati u Crkvi Muke Isusove u Macelju bit će održana sveta misa za žrtve križnih puteva i maceljske mučenike. Misno slavlje predvodi mons. dr. Mile Bogović.

O predstavljanju monografije bit će objavljeno opširnije izvješće u hrvatskom tjedniku „BokaCroPress“ iz Sydneya.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: