Prvi dan trodnevnice – priprema za Dan hrvatskih mučenika

U srijedu 26. kolovoza započela je trodnevnica svetim misnim slavljem u 19 sati kao priprema za
proslavu Dana hrvatskih mučenika koji će se obilježiti na Udbini u subotu 29. kolovoza u crkvi
Hrvatskih mučenika. Trodnevnicu i misna slavlja predvodi fra. Miljenko Stojić, Vicepostulator
postupka mučeništva „fra Leo Petrović i 65 subraće“.

UDBINA3.png
Autor
Laudato/I.D.
Fotograf
slunjski-dekanat.hr
Objavljeno:
 
27.08.2015 19:07

Prvog je dana trodnevnice fra Miljenko istaknuo je kako su nas naša mučenička stoljeća oblikovala i iznjedrila onakvima kakvi smo mi danas te su nas stavila na put obrane svojih vrijednosti. „Dokazali smo to u Domovinskom ratu. Bili su navalili na nas sa svih strana, ali smo se uspješno odhrvali. Krunica o vratu naših bojovnika ispriječila se zlu i suzbila ga,“ rekao je fra Miljenko. Fra Miljenko se u propovijedi usredotočio na preispitivanje naše vlastite svijesti, savjesti i pamćenja, naše nutrine kako bismo uistinu vidjeli kome pripadamo i kome zaista služimo, podsjetivši kako je to činio upravo sv. Ivan Pavao II. te je i nas na isto pozvao početkom ovoga tisućljeća.
 
„Kada uspijemo očistiti svoju nutrinu, svoje srce, osjetit ćemo kako jednostavno više nismo isti kao prije. Nekako smo drukčiji, jači... Počet ćemo se, između ostaloga, brinuti ne samo za sebe, nego i za druge. Prepoznat ćemo krikove kršćana po svijetu“, istaknuo je fra Miljenko.

„Nemojmo se zbog toga bojati i kukati. Da, trenutno je velika kriza oko nas i naizgled imamo pravo na crne misli. Bog nam poručuje drukčije. Čeka da mu pružimo svoju ruku da bi nas mogao povesti prema boljim vremenima. Nema toga stanja, tih sila, koji se s njim ne mogu pobijediti“, rekao je fra Miljenko.
 
U današnjem se društvu ponajviše ističe međusobno natjecanje tko će više privrediti i zaraditi pa se time vrijednost čovjeka mjeri upravo zarađenim novcem ili postignutim uspjehom. Kod kršćana to nije slučaj. „A mi kad izgovorimo taj pojam vrijednost onda pomislimo na duh, nutrinu. Nisi vrijedan ako samo zgrćeš bogatstvo na sve moguće dopuštene i nedopuštene načine, vrijedan si samo ako se vladaš u skladu s ljudskim i božanskim vrijednostima. I tek kada to imaš sposoban si stjecati i svoj svakidašnji kruh“, napomenuo je fra Miljenko.
 
„Neka nam duh bude odvažan i neprestano povezan s Duhom Božjim. Tada ćemo na ovoj zemlji učiniti čuda. I što nas više bude takvih, naša će domovina više cvjetati. Ne ćemo odlaziti u tuđinu i izgrađivati tuđu domovinu, nego ćemo ostajati ovdje i izgrađivati svoju“, rekao je fra Miljenko o ulozi svakog kršćanina koji se preispituje i svoje slabosti predaje u Božje ruke kako bi Njegovom milošću izgradio bolji dom.
 
„Nitko nas ne će ni na što prisiljavati. Ali nemojmo dopustiti da propadamo mi sami i da zbog nas propada ova naša Udbina, ova naša Lika, ova naša Hrvatska. Puno smo mi bolji i jači nego što mislimo. Samo imajmo snage zagrnuti rukave, dati se na pravi put i u svome srcu dodijeliti životu pravo mjesto, njegovo mjesto“, zaključio je fra Miljenko Stojić.
 
Nakon svete mise predstavljen je katalog hrvatskog kipara Kuzme Kovačića koji je ujedno i autoru oltarnog triptiha, kamenog reljefa koji se nalazi u niši iza oltara u crkvi Hrvatskih mučenika na Udbini.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno