Snažan potres pogodio Zagreb i okolicu

Kako javlja Euromediteranski seizmološki centar (EMSC) Zagreb i okolicu pogodio je potres jačine 5,3 stupnjeva s epicentrom 7 kilometara od Zagreba, na dubini od 10 kilometara.

F62718FE-11D1-4E9C-8B4D-BE5932D5E016-(1).jpg
Autor
HKM/Laudato/A.K.K.
Fotograf
HKM
Objavljeno:
 
22.03.2020 07:21

Jutros u 6 sati i 24 minute seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su vrlo jak potres s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba.
 
Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, a intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatske. U širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete.
 
U 7 sati i 1 minutu dogodio se i naknadni potres magnitude 5.0.
Treće podrhtavanje tla osjetilo se u 7 sati i 41 minutu.
Županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave građana, potresi su uzrokovali materijalne štete. Teško su oštećene zgrade i crkve.
 
U dijelovima grada  Zagreba nestalo je električne energije i ne rade telefonske centrale.

Crveni križ grada Velike Gorice putem društvene mreže Facebook pozvao je građane da napuste domove:
'Obucite se, uzmite lijekove, novac, dokumente, osnovnu hranu i ljubimce. Uzmite mobitel i punjač, ključ od auta. Zaključajte stan. Izađite na otvoreno gdje ne postoji mogućnost da se nešto sruši na vas. Čekajte jer postoji mogućnost ponavljanja!'
 
U potresu je oštećen južni toranj zagrebačke katedrale, kao i Crkva Unesenja Blažene Djevice Marije u Remetama, prenosi Informativna katolička agencija https://ika.hkm.hr/novosti/snazan-potres-pogodio-zagreb-i-okolicu/.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!