Svečano predstavljena redovnička himna "Hvala redovnika"

Multimedijalni projekt upravo objavljene redovničke himne "Hvala redovnika" u izvedbi Redovničkoga band aida i video spot svečano su predstavljeni u srijedu 26. studenoga 2014. u dvorani „Vijenac“ na zagrebačkom Kaptolu. Radujmo se zajedno "Hvali redovnika" i pođimo radosno u Godinu posvećenog života. Gospodaru mora, Gospodaru žetve, Gospodaru vidljivog i nevidljivog, Gospodaru svijeta u čast!

ziher.JPG
Autor
AD/Laudato
Fotograf
AD/Laudato
Objavljeno:
 
27.11.2014 00:15

Promociji "Hvale redovnika" prisustvovali su brojni redovnici i redovnice angažirani na projektu te organizacijski odbor, a svojom nazočnošću projekt su podržali apostolski nuncij u RH mons. Alessandro D'Ericco, izaslanik zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića pomoćni zagrebački biskup Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup Mijo Gorski, provincijali hrvatskih redovničkih provincija, Stipe Zeba iz Ureda gradonačelnika, glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić te članovi akademske zajednice.

"Hvala redovnika", redovnička himna u izvedbi 102 redovnika i redovnica iz Hrvatske i BiH nastala je povodom otvaranja Godine posvećenoga života. Sa željom da hrvatsko redovništva da svoj obol otvorenju Godine posvećenog života niknulo  je glazbeno zajedništvo u obliku multimedijalnog projekta koji zajedno produkcijski potpisuje Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica, a u nakladničkom dijelu uz Konferenciju supotpisuje Laudato.

Okupljene je u ime organizatora na predstavljanju jedinstvenoga i, kako već mnogi tvrde povijesnoga projekta redovničke himne pozdravio predsjednik HKVRPP-a fra Jure Šarčević: "Želim vam uputiti jednu riječ, a to je riječ radost. Gdje god su posvećene osobe, ondje je radost, kaže papa Franjo. Svi sudionici ovoga projekta mogli su doživjeti dio te radosti o kojoj govori papa Franjo."

Šarčević je naglasio da u Hrvatskoj ima gotovo 4 500 redovnika te da su oni velika snaga Crkve u Hrvatskoj. "Želja nam je da Band aid pjeva i nadalje, to su već zatražili pjevači. Vjerujem da je pred nam puno lijepih projekata Bogu na slavu.", istaknuo je Šarčević i zaključio da će cilj projekta redovničke himne biti ispunjen ako himna bude prihvaćena u raznim zajednicama i družbama.

"Naučite himnu i prenesite je župljanima, zborovima i djeci. Potrudite se da himnu znamo pjevati svi i da sve naše redovničke svečanosti uključuju i pjevanje ove himne.", zaključio je Šarčević.

U povodu početka Godine posvećenog života Vijeće Hrvatske biskupske konferencije za ustanove posvećenog života i družbe apostolskog života i Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica uputili su zajedničku poruku redovnicama, redovnicima i laicima posvećenima u svijetu, a na predstavljanju "Hvale redovnika" pročitan je ulomak iz te poruke:

"Živeći i djelujući s takvim povjerenjem redovnice, redovnici i Bogu posvećeni laici u svijetu postaju znak Božjeg kraljevstva i u našem hrvatskom društvu opterećenu neimaštinom, nepovjerenjem i podjelama različitih vrsta. Vjernim življenjem zavjeta oni postaju znak vjernosti Bogu, a tako i znak svima koji nastoje živjeti predbračnu i bračnu vjernost u društvu u kojem ona nije na velikoj cijeni. Svojim zauzimanjem za svakog čovjeka i prepoznavanjem potreba svakoga, Bogu posvećene osobe na istaknuto mjesto stavljaju vrijednost života i vrijednost ljudske osobe, bez obzira na njezinu pripadnost, stalež i ulogu u društvu."

Premijerno slušanje himne pratila je prezentacija brojnih fotografskih zapisa više autora te prezentiranje audio i video reportaža o tome kako se stvarala redovnička himna. U sklopu programa svoje su svjedočanstvo redovničkoga života dali milosrdna sestra sv. Križa Marija Pia Tadijanov i franjevac Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM Zlatko Ćorić. U glazbenom su dijelu programa nastupili pjevači popularne duhovne glazbe koji su sudjelovali u projektu franjevac Ivan Matić i dominikanac Anto Bobaš te pjevačica Željka Marinović, a kroz program je vodila Tanja Baran.

U vremenu kada galerije Laudato i portal Laudato prerastaju u televiziju na promociji "Hvale redovnika" najavljen je duhovno - glazbeni spektakl za Laudato televiziju u Hypo centru "Progledaj srcem." Naglašena je i stalna molba direktorice Laudata Ksenije Abramović: "Dragi redovnici, drage redovnice molite za vašu i našu televiziju."

Kulminacija promocije bila je zajednička izvedba redovničke himne svih okupljenih u prepunoj dvorani. Svečano predstavljanje zaključeno je riječima: "Radujmo se zajedno 'Hvali redovnika' i pođimo radosno u Godinu posvećenog života. Gospodaru mora, Gospodaru žetve, Gospodaru vidljivog i nevidljivog, Gospodaru svijeta u čast!"

Stihove redovničke himne napisao je Tomislav Baran, a glazbu i aranžman Toni Eterović. Pjesmu je otpjevao zbor od 102 redovnice i redovnika, od kojih je bilo 16 solista. Njima je mentorica bila Željka Marinović, zborom je dirigirao Vinko Karmelić, a glazbeni producent bio je Toni Eterović. Autor video-spota je Matko Petrić. Redovnička himna i video spot snimani su u studiju „Toneter“, zagrebačkim crkvama sv. Vinka Paulskoga i bl. Augustina Kažotića te u više redovničkih zajednica i ustanova u kojima djeluju redovnice i redovnici.

Multimedijalni projekt sastoji se od više sadržaja objavljenih na CD i DVD discu. Na CD discu su pjesma, matrica i audio reportaža o stvaranju projekta, dok su na DVD-u video spot, video reportaža o stvaranju projekta, foto-galerije i notni zapisi. U izvedbi svih tih sadržaja sudjelovali su brojni autori i suradnici. Njihova su imena i službe ispisane u prigodnom impresumu koji prati CD i DVD. Urednica projekta bila je Tanja Baran, izvršni producent o. Anto Gavrić, a voditelj projekta o. Vinko Mamić. Producent projekta je Hrvatska konferencija viših redovničkih poglavara i poglavarica (HKVRPP), a multimedijalni CD/DVD kao nakladnici su objavili HKVRPP (fra Jure Šarčević) i Laudato (Ksenija Abramović).

U nastavku možete pročitati dojmove sudionika koji su intenzivno radili na projektu "Hvale redovnika":

Vinko Karmelić, dirigent: "Mislim da je ovo jedan povijesni trenutak u hrvatskom redovništvu, nešto novo i to treba nastaviti. Profesionalno se bavim glazbom i radim s velikim zborovima raznih uzrasta, međutim ovo je za mene bio jedan poseban doživljaj i milosni projekt. Inače sam odrastao uz redovnike i redovnice, pa mi okruženje nije bilo novo. Kao i svaki veliki ansambl, i ovaj je imao svoje posebnosti i razlike, pa sam na prvoj probi trebao naći poseban jezik i način komuniciranja s njima. Što smo se više družili bilo je sve lakše i sve više smo pronalazili zajednički jezik. Ovo druženje, upoznavanje i zajedništvo redovnika treba i dalje njegovati."

Matko Petrić, autor video-spota: "Za mene je ovo novo iskustvo. Redovnici i redovnice su bili toliko disciplinirani i nije bio nikakav problem s njima raditi, dapače bio je užitak! Sve smo napravili jako brzo i efikasno. O spotu će više reći oni koji će ga gledati, ali meni se sviđa. Ima jedan dio koji mi se posebno sviđa: kada svi zatvore oči i time pokazuju meditativni element. Čini mi se da je to ključ spota, to nam treba u ovome vremenu: dobro i mirno srce."

Toni Eterović (glazba i aranžman): "Bio sam član stručnoga žirija, a to je najosjetljivija funkcija. No, bila je to prijateljska komisija koja nikoga nije odbila. Imao sam čast uglazbiti ovu pjesmu. Sve je išlo sponatno, to nije bila narudžba, nego pokušaj. Sve je bilo u pozitivnom ozračju zajedništva. U projektu nas je sve vodila snažna volja i jasna koncentracija na cilj i zato je nastala lijepa pjesma i lijepa glazbena produkcija i spot.  Izvođači su, kao i ja, dobili puno u ovom projektu. Ispunili smo se duhom, samopouzdanjem i svi smo obogaćeni jednim novim iskustvom."

Željka Marinović, članica stručnoga ocjenjivačkog povjerenstva: "Ovo je za mene neponovljivo i posebno, a ujedno i prvi put da sam pozvana u jedan projekt u kojemu nisam pjevala, no moja duša je cijelo vrijeme pjevala. Bila sam toliko radosna i sretna. Naizmjence sam imala potrebu i da se smijem i da plačem istovremeno, a sve to od tolike ljepote, radosti i energije koja je zračila iz redovnika i redovnica koji su od sebe dali maksimum."

Dominikanac fr. Anto Bobaš, solist:  "U početku sam bio malo skeptičan i pitao se kako će ta pjesma uopće zvučati, međutim kako se stvar zahuktavala, u druženju s braćom i sestrama i tijekom isprobavanja i pripremanja sve više sam se oduševljavao za pjesmu i tekst. Riječ je o nečemu dobrom, lijepom i itekako poticajnom. Ja vjerujem da će ova pjesma među redovnicima i redovnicama zaživjeti kao himna i da će se na mnogim mjestima izvoditi."

sestra Dijana Lončarek, solistica: "Sudjelovanje u ovom projektu bila mi je prilika da se otvorim novim stvarima i proširim vlastite horizonte. To je bilo jedno jako, jako lijepo iskustvo u kojem sam prepoznala neke stvari koje dotad u sebi nisam vidjela. Bila je to ujedno i prilika za upoznavanje mnoštva različitih redovnika i redovnica; braće i sestara. Ta ljepota zajedništva i jedinstvo je ono što nas nosi."

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno