Svetkovina Presvete Bogorodice u zagrebačkoj katedrali

Središnje euharistijsko slavlje na svetkovinu Presvete Bogorodice, 1. siječnja, u zagrebačkoj katedrali predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Na početku mise vjernicima je čestitao godinu 2015.

bozanic0201.JPG
Autor
IKA
Fotograf
www.zg-nadbiskupija.hr
Objavljeno:
 
02.01.2015 10:42

U homiliji posebno je skrenuo pozornost na trostruki blagoslov "Neka te blagoslovi Gospodin i neka te čuva, Neka te Gospodin licem svojim obasja, milostiv neka ti bude! Neka pogled svoj Gospodin svrati na te i mir ti donese!" To je zaziv Crkve za sve nas, i mi smo večeras došli ovamo u Stepinčevu katedralu da molimo taj blagoslov za danas i za čitavu ovu godinu, jer smo svjesni da bez Boga, bez Njegova blagoslova, bez Njegova pogleda ne možemo. Bog nam je potreban, Bog nas drži, i on daje život, rekao je kardinal. Nisu to ni lijepe riječi, ni drage želje, a ni neka teorija, već je to stvarnost, jer se to dogodilo utjelovljenjem i rođenjem Isusa Krista. Na najljepši mogući način Bog nam se približio, došao je među nas da bude s nama, postao je jedan od nas, i tu je razlog toga našeg zajedništva, naše veze s Njim. To je Božić. Zato se svake godine iznova radujemo proslavi Božića da bolje živimo ono što nam je po Božiću dano, rekao je kardinal.

Osvrćući se pak na odlomak o Isusovu prikazanju u hramu, posvjestio je činjenicu, kako smo i mi prikazani, doneseni u crkvu, i mi smo kršteni. Upravo je krštenje ta povezanost nas s Bogom. Bog je u Isusu postao čovjek, a mi smo po krštenju postali Božji, rekao je kardinal.

U prigodi svetkovine Presvete Bogorodice u nagovoru uz molitvu Anđeo Gospodnji papa Franjo pozvao je vjernike da, ako ne znaju, saznaju datum svoga krštenja, jer je to važan datum: tada smo postali djeca Božja. Kardinal Bozanić pozvao je da se taj Papin poziv proširi i na nas.

"Oni koji ne znaju datum svoga krštenja, mogu pitati one koji znaju, ili ići u župu gdje je to zabilježeno u maticama krštenih. Dobro je i potrebno znati taj datum, jer se time na neki način jača svijest našega kršćanstva, naše pripadnosti Crkvi. Po tom sakramentu mi smo Božji na sasvim konkretan način. Nas je Bog prihvatio, mi pripadamo Bogu, te smo po krštenju rođeni za slobodu", rekao je kardinal.

Podsjetio je kako se na prvi dan godine obilježava i Svjetski dan mira, što je uveo bl. papa Pavao VI. Osvrnuo se na ovogodišnju poruku pape Franje za taj dan, naslovljenu "Ne više robovi, nego braća i sestre", u kojoj Papa upozorava da se danas primjećuju neki drugi oblici ropstva poput manipulacije, stvaranje ovisnosti i dr., širi se svojevrsna globalizacija ravnodušnosti koja ostavlja čovjeka po strani. Stoga Papa poziva sve, a osobito vjernike da se zauzmu u globalizaciji solidarnosti i zajedništva u svojim sredinama, u obiteljima, u društvu, u domovini i među narodima, rekao je kardinal Bozanić.

U završnom dijelu homilije kardinal se osvrnuo na samu svetkovinu Marije Bogorodice, "koja je majka Isusova, a po tome i naša majka". Mi to osjećamo. Dovoljno je pohoditi bilo koje marijansko svetište ili pak doći ovdje u katedralu: pred Marijom uvijek nalazimo vjernike kako joj se dolaze utječi. A ona nas zagovara, ljubi, prati i kao majka i kao žena, rekao je kardinal, te podsjetio na riječi o umnosti, geniju žene koje je u prigodi beatifikacije Marije Propetog Isusa Petković godine 2003. u Dubrovniku izrekao Ivan Pavao II.

Stoga je kardinal pozvao: "Molimo i danas, na prvi dan ove godine, da bude što više na svim područjima u našim sredinama, u našoj domovini prisutna umnost žene, ženski genij". Na kraju homilije pozvao je vjernike da zajedničkom molitvom "Sveta Marijo" presvetoj Bogorodici preporuče sebe, naše obitelji i našu domovinu.

Euharistijsko slavlje pjevanjem su uveličali Koralisti zagrebačke katedrale.
 

Fotogalerija
IMG_9325
IMG_9327
IMG_9337-002
IMG_9339-001

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!