Tribina o Istanbulskoj konvencij u Slavonskom Brodu

U šest godina postojanja, Konvenciju su ratificirale svega 24 zemlje, od ukupno 47 zemalja članica Vijeća Europe.

download-(13).jpg
Autor
B.Lukačević/Laudato/D.T.
Objavljeno:
 
04.12.2017 08:44

Na poticaj Pastoralnoga centra Đakovačko-osječke nadbiskupije održana je 1. prosinca u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu tribina o sadržaju i zamkama Istanbulske konvencije.

Na tribini su govorili Ladislav Ilčić, dopredsjednik Udruge GROZD iz Zagreba, Stjepo Bartulica prof. na Katličkom sveučilištu i predsjednik Centra za obnovu kulture u Zagrebu te prof. Maja Fabris iz Slavonskog Broda, koja je aktivna u Teen-star programu. U pozdravnoj riječi kao domaćin župnik Ivan Lenić, dekan je naglasio kako je ta tema prevažna napose jer smo pozvani biti informirani o tom dokumentu kako bi donijeli ispravne odluke te pokazali svoju kršćansku odgovornost i zauzetost na dobro budućih generacija.

Predavači su svatko iz svoga iskustva rada progovorili o sadržaju Istanbulske  konvencija – koju je donijelo Vijeća Europe o sprečavanju nasilja nad ženama. Pojasnili su što je sve u tom dokumentu sporno i neprihvatljivo. Naglasili su kako se na razne načini kroz institucije i udruge Hrvatska zauzima za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama, ali su ukazali da se pod krinkom zaštite žena od nasilja tom konvencijom uvodi pojam 'roda' i rodnu ideologiju koja je znanstveno potpuno neutemeljena. Posvjestili su da bi primjena rodne ideologije izazvala nepotrebni pravni kaos i široki prostor za različita tumačenje i manipulaciju; da bi konvencija obvezuje stranke potpisnice da svoju kulturu, običaje, vjeru i tradiciju podčine ciljevima Koncencije, te uvođenje ne samo u zakonodavstvo već i u obrazovanje i medije  te da bi ugrozila roditeljsko pravo o odlučivanju o odgoju djece. Naveli su i brojne posljedice rodne ideologije, koje su već vidljive u svijetu, te da je njezino raskrinkavanje počelo upravo u vrijeme sastavljanja Istanbulske konvencije 2011. godine.

Zaključivši kako su u šest godina postojanja, Konvenciju ratificirale svega 24 zemlje, od ukupno 47 zemalja članica Vijeća Europe, pozvali su nazočne da zauzmu odgovoran stav, da šire istinu o tom dokumentu, koji je većini hrvatskih građana neprihvatljiv, a o čijoj bi ratifikaciji pred kraj ove godine trebao odlučivati Hrvatski sabor. 

Nakon tribine uslijedila je plodna diskusija s objekcijama i prijedlozima prisutnih za građanski i kršćanski doprinos u osvješćivanju javnosti o ovoj konvenciji i njezinoj kontroverznosti, te nastojanju da ne bude ratificirana radi općega dobra hrvatskoga društva i naše zdrave budućnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: