U 'Izdvojenom' o inovatorima i mladim znanstvenicima

U emisiji 'Izdvojeno' razgovarali smo o tome koliko je znanost popularna među mladima, te o tome kako znanost približiti mladima.

Untitled-2.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
01.06.2020 22:43
U emisiji 'Izdvojeno' razgovarali smo o tome koliko je znanost  popularna među mladima, te o tome kako znanost približiti mladima. U emisiji je gostovao mladi novator Mario Ljubičić, koji je razvio električki bicikl. A dobitnik je Grand Prix nagrade na međunarodnom sajmu inovacija. Rekao je kako se još od malih nogu uvijek volio baviti i zabavljati tehničkim radom. 
 
- Radio sam preinake predmeta koje sam nalazio oko svoj kuće. Prvo što sam napravio bila je karting formula na kojoj sam se upoznavao sa različitim senzorima. Kasnije sam izradio svoje senzore  i od tada se rijetko odvajam od tehnologije. Usavršavao sam različite vrste elektromotora. Razvio sam i pametni kontejner koji zna je li korisnik pravilno razvrstava otpad, a ujedno ih i potiče na to – istaknuo je Ljubičić. 
 
Opisao je kako su izgledali njegovi inovatorski početci, te s kakvim se sve izazovima susretao, ali i o tome tko mu je sve pomagao u realizaciji brojnih zamisli. 
 
- Imao sam nacrte za električni automobil, ali nisam ima garažu niti prostor gdje bih to mogao napraviti te sam na kraju sve to radio ispred kuće. Tako sam kreirao svoj prvi automobili od nule u svom dvorištu. Ponekad je bilo jako teško, ali sada se rado svega toga sjećam. Automobil za sada može preči samo 20 kilometara bez punjenja, maksimalna mu je brzina 70 km/h dosta stvari funkcionira na senzore. U svemu mi je pomogao prijatelj fra Lazar Perica, koji je bez mog znanja i dopuštenja organizirao svojevrsnu humanitarnu akciju da se prikupi novac za moju garažu. Kroz mjesec dana se prikupio novac i izgradila garaža u kojoj radim – naglasio je Ljubičić. 
 
U emisiji je gostovao i Fili Torić, znanstvenik i fizičar, profesor na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu. Kazao je kako ga je oduvijek zanimala matematika i fizika, te  da je bilo logično da se specijalizira u tom području. Dodao je kako je imao sreću što su ga pratili dobri profesori koji su mi prenijeli znanje.
 
- Profesori u škola ma su najvažniji kada je u pitanju podizanje interesa među mladima za znanost. Izuzetno su važna različita natjecanja i olimpijade iz fizike. To je međunarodno natjecanje na kojima se stvaraju novi kontakti, to je veliki prestiž ali daje priliku i motivaciju mladima za dokazivanjem. Mlada treba također osim same nastave i praktičkog djela nastave koji je uvijek usko vezan za gradivo, treba što više uključivati u različite projekte, gdje mladi mogu doći više do izražaja – rekao je. 
 
Govorio je i o projektima na kojima trenutačno radi. 
 
- Mi sada radimo na projektima koje će čovječanstvo koristiti tek za 10 godina. U vijek živimo u budućnosti. Naša zadaća je gurati čovječanstvo naprijed. Znanost omogućuje da se vratite u djetinjstvo. Gdje je vaše igralište sami svijet. Izazovi u znanosti ne mogu se naći u nikakvoj kompaniji – zaključio je. 
 
Sanja Škulj, kemičara, s Instituta Ruđer Bošković gdje radi kao asistent, gostovala je u emisiji 'Izdvojeno'. Kazala je kako taj institut je vodeća ustanova u Hrvatskoj, pa samim time ima dosta mladih znanstvenika. 
 
- Kemija je sama po sebi privlačna grana znanosti. Nažalost u školi se često svodi na to da se stvari uče napamet, a to ne bi trebalo biti tako. Trebalo bi interaktivnim pristupom približiti  gdje bi mladi kreativno i logički dolazili do zaključaka.  Kao mlada znanstvenica zadovoljna sam svojim statusom u Hrvatskoj. Mnogi mladi zbog daljnjeg razvijanja karijere odlaze vani, naravno ima i onih koji se vrate. Sve zavisi o osobnim afinitetima.  Ja bih svakako nakon što se usavršim u inozemstvu željela bih se vratiti vani – zaključila je kemičarka Škulj.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!