U Križevcima „Dani sv. Marka Križevčanina“

U Križevcima se obilježavaju Dani sv. Marka Križevčanina, u spomen na trećeg sveca Rimokatoličke crkve u Hrvata, kojeg je 1995. Sveti Otac Ivan Pavao II. u Košicama proglasio svetim. Do 15. rujna održavat će se brojne radionice za djecu i mlade, glazbeni, pjesnički i likovni programi.

kz.jpg
Autor
Laudato/IKA
Fotograf
www.krizevci.net
Objavljeno:
 
29.08.2013 13:50

Središnji događaj bit će 7. rujna na samu svetkovinu sv. Marka Križevčanina misnim slavljem na središnjem Strossmayerovom trgu koje će predvoditi mons. Đuro Hranić, nadbiskup i metropolit đakovačko-osječki, s početkom u 11 sati.

Pola sata prije mise po križevačkim će se ulicama kretati procesija, od konkatedrale sv. Križa do Trga Josipa Jurja Strossmayera. Toga se dana održava i 13. susret osoba s invaliditetom Hrvatske „Križevci 2013." te 8. susret udruga Hrvatske „Hrvatski domobran".

U četvrtak 29., u petak 30. i u subotu 31. kolovoza Udruga "Stjepan Kranjčić" u župi sv. Ane organizira radionice za djecu i mlade "Putevim hrvatskih svetaca". Voditeljica radionica je vjeroučiteljica Renata Vivek Božić. U petak prijepodne bit će održana i radionica za dječje crkvene zborove "Pjevanje u crkvi" uz prigodni nastup dječjih zborova. U petak 30. i u subotu 31. kolovoza večernju će misu i duhovnu obnovu predvoditi duhovnik studentske mladeži u Zagrebu don Damir Stojić. Govorit će o temama: "Kako da mladi čovjek opstane u vjeri?" i "Zašto je cool biti katolik?"

U nedjelju 1. rujna misu u 10 sati u crkvi sv. Ane predvodi župnik iz Donjeg Miholjca Josip Antolović, a pjevat će župni zbor "Cecilija" iz Donjeg Miholjca.

U ponedjeljak 2., u utorak 3. i u srijedu 4. rujna misu i duhovnu obnovu u crkvi sv. Ane od 19.00 sati predvodit će predstojnik Katehetskog ureda Varaždinske biskupije Damjan Koren. Govorit će o temama: "Vjera u Bibliji", "Vjera u sakramentima – euharistija" i "Vjera i molitva".

U četvrtak 5. rujna nakon mise u 19 sati predavanje će u župnoj crkvi Sv. Ane održati isusovac dr. Niko Bilić. Tema je predavanja "Zajedništvo u mučeništvu sv. Marka Križevčanina i otaca isusovaca". Tom će prilikom članovi Udruge "Stjepan Kranjčić" i Zbor mladih "Crisinus" održati glazbeno–poetski program "Svetom Marku Križevčaninu u čast". Uslijedit će noćno bdjenje pred Presvetim oltarskim sakramentom.

Dan prije blagdana sv. Marka Križevčanina, u petak 6. rujna, misno će slavlje u 19 sati u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice predvoditi križevački vladika Nikola Kekić i bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Nakon mise od katedrale do kapele sv. Marka bit će organizirana procesija sa svijećama. Tada će, kraj kapele Sv. Marka, započeti i dvodnevno bdjenje Odreda izviđača "Kalnik".

Dan nakon svetkovine sv. Marka, na blagdan Male Gospe, u nedjelju 8. rujna, misno slavlje u crkvi Majke Božje Koruške u 11 sati predvodit će karmelićanin o. Vjenceslav Mihetec.
U srijedu 11. rujna koncert će od 20 sati u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice održati križevački katedralni zbor.

Dan poslije, u četvrtak 12. rujna, od 20 sati u križevačkoj Likovnoj galeriji bit će održan poetsko-glazbeni program "Križevački triptih – Djelo Marijino izložbom" s izložbom slika akademskog slikara Zdravka Tišljara

U petak 13. rujna u 20 će sati u novim prostorijama Gradske knjižnice biti otvorena izložba sakralnih motiva u čast sv. Marku Križevčaninu. Djeća će izložiti više akademskih slikara te članovi Križevačkog likovnog kruga i udruga slikara susjednih županija.

Svetkovina Uzvišenja sv. Križa bit će svečano slavljena u križevačkoj konkatedrali Sv. Križa u subotu 14. rujna. Misu će u 18 sati predvoditi bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak. Nakon mise koncert će održati HPD "Kalnik" iz Križevaca.

U nedjelju 15. rujna u crkvi Majke Božje Koruške u 11 sati svečano će se slaviti spomendan Majke Božje Žalosne. Predvoditelj mise bit će prečasni Đuro Sabolek.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno