U Našicama film o Bleiburgu – Za Hrvatsku uvijek!

I našički kraj dijeli sudbinu cijelog hrvatskog naroda, u stradanju svojih ljudi, na bleiburškom polju i križnim putevima u Drugom svjetskom ratu i poraću o kojem govori Laudatov film „MAGNUM CRIMEN 1945.“. Podsjetilo se na to prilikom projekcije tog filma u nedjelju 15. studenoga u franjevačkom samostanu sv. Antuna Padovanskog u Našicama, u danima sjećanja mučeničkog stradanja Vukovara.

photo.JPG
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
15.11.2015 21:48

„Organizirali smo ovaj film povodom 70. obljetnice Bleiburga, ali i obljetnice Vukovara – kolone smrti i križnog puta Bleiburga i našeg grada prijatelja, Vukovara“, poručio je uime organizatora predsjednik Udruge ratnih veterana „Hrvatski domobran“ ogranak Našice, Željko Tomić. U organizaciji projekcije sudjelovale su i Udruga hrvatskih branitelja „Hrvatski sokol“ Našice, Grad Našice te Župa u kojoj je prikazan Laudatov film.

Tema filma „MAGNUM CRIMEN 1945.“ redateljice i scenaristice Nade Prkačin je do danas nesuđena zapovjedna odgovornost za Bleiburšku tragediju hrvatskoga naroda u svibnju i lipnju 1945. godine, predstavila je prije projekcije producentica filma Ksenija Abramović. Među njima je bilo i 2.600 stanovnika bivše općine Našice, jedna desetina tadašnjega broja stanovnika.

Stradanja na području bivše općine Našice

Na području Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine evidentirano je više od 1.700 masovnih grobnica, od toga 9 na području bivše općine Našice. Jedina istražena grobnica je na lokaciji Crni potok jugozapadno od Našica. Između sela Zoljan i Gradac Našički u šumovitom predjelu Krndije, dovedeno je nekoliko kolona s više stotina žicom vezanih i iznemoglih zarobljenika, većina iz kolona s Križnog puta te civila sa šireg našičkog područja. Prema istraživanjima, na Crnom potoku je ubijeno oko 1.500 osoba.

Taj najteži zločin u povijesti našičkog kraja komunistička vlast pokušala je očuvati zabranom pristupa na to područje. Nakon promjene vlasti, početkom 1990-ih godina, tu je izgrađeno spomen obilježje sa znakom križa. Svake godine više udruga, treće subote u lipnju, tamo organizira komemorativni skup, služi se misa i izrazi pijetet žrtvama tog zločina.

Zatim, nedaleko naselja Makloševca južno od Našica, u šikari Abesinija dovedeno je nekoliko skupina ratnih zarobljenika iz Osijeka, tu su ubijeni i zakopani. U Našičkom parku, uz potok kod šipovačkog mosta, pronađeni su posmrtni ostatci poubijanih i zakopanih civila i vojnika. U Vukojevcima kod groblja pronađena je zajednička grobnica stotinjak osoba, kod silosa Papuk Našice i stovarišta željeznog materijala uz željezničku prugu Našice-Virovitica također je masovna grobnica.

„A koliko je još smrti posijano diljem izmučene naše domovine“, primijetila je producentica filma Ksenija Abramović dodajući: „Zato ovaj film! Hrvatska je ranjena brojnim lažima i zabludama. Film pokazuje da se želimo izdići nad nepravde, biti u službi istine i otkrivanja povijesnih događaja koji su zatirali hrvatske ljude, ali i pripadnike drugih naroda.“

„Uoči Vukovara, želimo reći 'Hvala'“

„Uoči Vukovara, želimo reći 'Hvala', veliko Hvala svima koji su svoje živote dali za to da mi danas možemo govoriti o tragičnim događajima, poput Bleiburga. U tome smo svi pozvani sudjelovati. Zajedno smo snažniji“, pozvala je okupljene producentica filma.

A takav duh će svjedočiti i Laudato televizija koja započinje s emitiranjem ovog Božića, predstavila je direktorica Laudata Ksenija Abramović. Televizija će nastaviti otvarati teme koje su u hrvatskom društvu godinama bile zatirane, a za njih postoji veliko zanimanje javnosti, poručila je direktorica Laudata.

„Posebno mi je drago što se prepoznaje važnost naše prošlosti i istine, što ju znamo vrednovati te zahvaliti Bogu i preporučiti mu se za daljnje životne situacije“, nadovezao se župnik župe Sv. Antuna Padovanskog i gvardijan franjevačkog samostana u Našicama fra Zoran Bibić. Pozvao je okupljena na molitvenu i financijsku podršku Laudato televizije kako bi mogla nastaviti stvarati takve sadržaje.

Nakon projekcije Laudatovog filma prikazan je film „Priča o Vukovaru“ koji je još snažnije uveo u svečane dane obilježavanja obljetnice pada Grada heroja 18. studenoga 1991.

Projekciju su dolaskom uzveličali i župni vikari u Našicama fra Ante Perković i fra Oktavijan Nekić.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!