Unatoč zahtjevima roditelja, zdravstveni odgoj bez bitnih promjena

Ministar obrazovanja Željko Jovanović i njegovi suradnici predstavili su kurikulum Zdravstvenog odgoja. Kako su poručili, u programu Zdravstvenog odgoja ništa nije mijenjano, samo su neki dijelovi prošireni.

min1.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
28.08.2013 13:21

„Ministarstvo je ispoštovalo odluku Ustavnog suda i očekujemo da svi sada poštuju odluku Ministarstva“, istaknuo je ministar Željko Jovanović odgovarajući na upit o prijedlogu udruge „Vigilare“ o mogućnosti dva programa, jednog liberalnog kakvog predlaže Ministarstvo i drugog konzervativnog kojeg podupire i zahtijeva većina hrvatskog stanovništva, napose roditelja.

Jednak je odgovor ministar Jovanović uputio i na poziv udruge „Vigilare“ da njihova djeca izostanu sa satova modula „Spolna/rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje“.

Prema riječima ministra Jovanovića, „zdravstveni odgoj je garancija zdravije i bolje budućnosti u Hrvatskoj i nitko nas u provedbi toga neće ugroziti“ dodavši da „zdravstveni odgoj jača ulogu obiteljskog odgoja“.

„Uzete su u obzir sve primjedbe koje su došle od 'tradicionalnih roditelja'. Djeci se neće nametati nikakav stav nego će im se dati informacija. Djeca će moći prenijeti roditeljima što će čuti u školi, a tada će roditelji moći s njima razgovarati o tome“, ustvrdio je Jovanović naglasivši:

"Roditelji nemaju pravo djecu držati u neznanju. Djeci se neće ništa 'naturati', već im se daje samo informacija."

 „U modulu o spolnom odgoju neki su sadržaji jasnije objašnjeni. Dane su preciznije upute o provedbi radionica. U 7. i 8. razredu zamijenjene su neke teme“, rekao je Darko Tot iz Agencije za odgoj i obrazovanje nadodajući:

„U 6. razredu ne koristi se eksplicitni izraz pornografija, dok je kod masturbacije predviđeno uključivanje liječnika školske medicine“, dodao je.

„Pripremili smo priručnike za provedbu koji predstavljaju 'kuharicu' za nastavnike da jednostavno implementiraju sve sadržaje. Svaki roditelj će moći točno iščitati što će dijete slušati u školi“, rekao je Tot.

No, dok se ne iščita sadržaj tih priručnika, ostaje upitno koliko su u obzir uzete primjedbe roditelja upućene na javnim raspravama tijekom ljeta. Čini se kako ipak nisu, jer je Tot na predstavljanju programa rekao da se o homoseksualnosti govori u 3. razredu srednje škole s naglaskom da homoseksualnost nije bolest, ali da je to tema već i u 7. razredu osnovne škole.

Promjena u spolnom odgoju zapravo i nema, potvrdio je to član povjerenstva dr. Dubravko Lepušić:

„U 4. modulu ništa nije mijenjano osim dijela o prirodnoj kontracepciji i pitanju apstinencije koji su malo prošireni“, rekao je Lepušić.

Direktor Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović predstavio je priručnike za nastavnike na temu zdravstvenog odgoja.

„U izradi je sudjelovalo 54 učitelja razredne nastave, učitelja biologije i drugih stručnjaka“, rekao je Filipović te dodao da je Agencija organizirala 70 stručnih skupova.

Na kraju školske godine 213./2014. Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja pripremit će izvještaj o provedbi Zdravstvenog odgoja.

U obrazloženju odluke Ustavnog suda kojim je ukinut prvi program Zdravstvenog odgoja ističe se ustavno pravo roditelja da odgajaju svoju djecu. Ali u predstavljenom programu i njegovim samo kozmetičkim izmjenama to pravo i zahtjev roditelja i dalje se ignoriraju. Bitka za to pravo se stoga nastavlja…

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!