[VIDEO] Posljednji ispraćaj žrtava Drugog svjetskog rata i poraća u Gračanima

Među posmrtnim ostacima utvrđeno je da su njih 63 bili maloljetnici od koji je 16 djece mlađe od 14 godina.

gracani.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
24.08.2019 09:20

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritativnih režima, u cintoru župne Crkve sv. Mihaela u Gračanima, održan je posljednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 žrtve ekshumirane na lokacijama na području Gračana, koje su ubijene tijekom Drugog svjetskog rata i  poslijeratnog razdoblja.

Tijekom posljednjeg ispraćaja dekan Gornjogradskog dekanata mons. Zlatko Koren među ostalim je rekao kako 'u pobjedi života želimo proživjeti i ove trenutke moleći za našu braću i sestre. Netko je planirao. Netko je želio. Netko je skovao plan da oni budu zaboravljeni, da se o njima uvijek šuti. No, ljubav je nezaustavljiva i ta ljubav je progovarala, progovorila i progovarat će.'
 
U homiliji je mons. Koren pročitao misli mons. Ivana Goluba o uskrsnuću, životu i neprolaznoj ljubavi.
 
- Uskrsnuće Isusovo i čovjekovo najtvrđi je orah kršćanske vijesti, ali i najradosnija jezgra Radosne vijesti. Osobita radost u Radosnoj vijesti jest uskrsnuće tijela. Neće zauvijek usahnuti ruke koje su nas privijale. Neće nestati lice za kojim smo čeznuli. Neće se zavazda ukrutiti noge s kojima smo išli ukorak. Neće zavazda umuknuti usta koja su nas učila, koja su nam tepala, koja su nam pjevala – citirao je mons. Koren.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!