[VIDEO] Predsjednica Grabar-Kitarović posmrtno odlikovala kardinala Kuharića

Odlikovanje je u Uredu Predsjednice preuzeo zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

6.jpg
Autor
ika.hkm/laudato.hr/D.R.
Fotograf
ika.hkm.hr
Objavljeno:
 
14.02.2020 15:19

Još uvijek aktualna predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović uručila je danas posmrtno dodijeljeno odlikovanje Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana s lentom i Danicom zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Franji Kuhariću, kao izraz najvišeg priznanja Republike Hrvatske za izniman doprinos u promicanju hrvatskih državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvornosti i duhovnih vrednota hrvatskog naroda. 

- Ne samo vjernici katolici, nego i svi ljudi dobre volje tijekom gotovo tri desetljeća njegove službe kao zagrebačkog nadbiskupa nepodijeljenim su osjećajima poštovanja i privrženosti prepoznavali u njemu čovjeka duboko prožeta Evanđeljem. Bio je potpuno posvećen dobru katoličkih vjernika, ali jednako tako i svakoga čovjeka, dobru svojega naroda i domovine, međunacionalnom pomirenju te ekumenskom i međuvjerskom dijalogu i zaštiti dostojanstva i života svakog ljudskog bića. Nadahnut primjerom vjere i domoljublja svojega prethodnika bl. Alojzija Stepinca u teškom razdoblju jugoslavenskog komunističkog poretka branio je slobodu vjere i pravo hrvatskog naroda na ravnopravnost i slobodu da bi u godinama stvaranja i obrane neovisne hrvatske države čvrsto stao u obranu hrvatskih nacionalnih i državnih prava te isto tako čvrsto od svih zahtijevao pridržavanje načela ljubavi prema svakom čovjeku - rekla je predsjednica Grabar-Kitarović.

Kardinal Bozanić u svom je govoru istaknuo da je u ovome Veleredu čita prepoznavanje i priznanje onoga o čemu u hrvatskome narodu i u hrvatskome društvu postoji visoka suglasnost: da je kardinal Kuharić svojom višestrukom zauzetošću za dobro, obranom vrednota i moralnih načela, promicanjem istine i pravednosti, kao istinski vjernik i pastir, očitovao ljubav prema svome hrvatskom narodu i Domovini, i da je bio iznimno osjetljiv prema svakomu čovjeku, a osobito prema ljudima koji trpe i koji su u potrebi.

- Sukladno stavovima i duhovnosti koju je gajio kardinal Kuharić, siguran sam da ni u ovome priznanju on ne bi volio da u prvome planu bude njegova osoba, nego Crkva, otajstvo Božje prisutnosti u svijetu po zajednici vjernika. On je na zemlji živio kao službenik Crkve, kao poslužitelj Isusa Krista i njegove Radosne vijesti - rekao je kardinal Bozanić.

Više o događaju možete pročitati OVDJE.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno