Vijeće za obitelj HBK: Nacrt Obiteljskog zakona ne ističe važnost braka

Nedavno objavljeni Nacrt Obiteljskog zakona bio je tema sjednice Vijeća HBK za život i obitelj, izvijestio je Tiskovni ured Hrvatske biskupske konferencije.

vijece.jpg
Autor
Laudato/HBK
Fotograf
HBK
Objavljeno:
 
29.08.2013 14:48

Nakon uvodne molitve i pozdravnih riječi predsjednika Vijeća krčkog biskupa biskupa Valtera Župana, vijećnici su podrobnije upoznati s rezultatima javne rasprave o tezama Obiteljskog zakona te Zakona o socijalnoj skrbi koji su objavljeni na stranicama Ministarstva socijalne politike i mladih.

Što se tiče osvrta HBK na teze Obiteljskog zakona, vijećnici su uočili da je na svaku točku, uz kraće ili duže obrazloženje, napisano prihvaća li se ili ne primjedba, odnosno prijedlog. To upućuje na zaključak da je svaka točka uistinu i razmatrana. Ipak, vijećnici su ostali zatečeni činjenicom da nije prihvaćena primjedba da je održivost braka važna ne samo zbog dobrobiti djece, nego i zbog samih bračnih partnera i čitavog društva te da nedostaje jasan prioritetni naglasak na očuvanje braka kako u preventivnom tako i u kurativnom smislu.

Vijećnike je osobito neugodno iznenadilo što se javna rasprava o Nacrtu provodi u vrijeme kada najveći broj građana koristi godišnji odmor, unatoč tome što je upravo ta primjedba HBK bila prihvaćena. Dokaz tome je da se u danom obrazloženju, vidljivom na internetskim stranicama Ministarstva, izrijekom navodi da bi Nacrt trebao biti u raspravi do 15. 09. 2013.

Uzimajući u obzir veličinu dokumenta (Nacrt zajedno s obrazloženjima ima ukupno 318 stranica), opseg promjena u odnosu na postojeći Obiteljski zakon s kojim se mora usporediti te nadasve važnost ovog organskog zakona vijećnici smatraju da bi se rasprava o Nacrtu trebala produljiti bar do kraja rujna. Na kraju je donesen zaključak o načinu i dinamici sastavljanja osvrta na Nacrt Obiteljskog zakona.

Razmatrajući sudbinu primjedbi HBK na teze Zakona o socijalnoj skrbi, vijećnici su iznenađeni što ih je predlagatelj sve odbacio, očito osvrćući se samo na uvodnu načelnu primjedbu o uopćenosti objavljenih teza, a da ostale vrlo konkretne i konstruktivne primjedbe i prijedloge uopće nije uzeo u obzir. Uz to, za razliku od onih upućenih na teze Obiteljskog zakona, primjedbe HBK kao niti drugih pravnih i fizičkih osoba, ovdje nisu objavljene u cijelosti. Stoga, zainteresirana javnost niti ne može imati uvid u njihovu opravdanost i argumentiranost.

Dr. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, ukratko je izvijestio vijećnike o novostima i aktualnim zbivanjima, a kratka rasprava povela se o dovršenju prijevoda studijskog vodiča za proučavanje teologije tijela u studijskim skupinama u župama; o situaciji oko uvođenja zdravstvenog odgoja; o Europskoj građanskoj inicijativi „Jedan od nas“ za koju će se 22. rujna organizirati Europski potpisni dan te o Obredu blagoslova djeteta u majčinoj utrobi na engleskom jeziku koji je Kongregacija za bogoštovlje i disciplinu sakramenta Svete Stolice odobrila Američkoj biskupskoj konferenciji u prosincu 2011.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!