Vinkovci: grad prijatelj Širokog Brijega počašćen projekcijom filma „IN ODIUM FIDEI“

Zločin komunističko-partizanskih jedinica, počinjen nad 66 hercegovačkih franjevaca tijekom Drugog svjetskog rata, nije ostavio ravnodušnima prisutne na projekciji dokumentarnog filma „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ koja je održana 28. svibnja u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić“ u Vinkovcima.

Projekcija.jpg
Autor
Laudato/I.N.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
28.05.2015 20:47

„Važnost ove projekcije za nas je da saznamo istinu o tome kako su za vrijeme rata i poratnog razdoblja nakon Drugog svjetskog rata stradavali hercegovački fratri koji su davali svoj život svjedočeći za vjeru i domovinu“, rekao je o projekciji Laudatova filma dr. Dražen Švagelj, predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Vinkovcima. Riječ je o gradu prijatelju Širokog Brijega, gdje je ubijeno 20 franjevaca, o čemu svjedoče govornici Laudatova filma.


Švagelj je podsjetio da su komunističko-partizanske jedinice pogubile i svećenike na području Vinkovaca nakon završetka Drugog svjetskog rata, što ponovno doziva pitanje: „Tko će odgovarati za počinjene zločine?

“Nitko nije odgovarao ni za strahote koje su se događale na križnim putevima u svibnju i lipnju 1945. kada je svijet već slavio završetak Drugog svjetskog rata. Ideološki nasljednici Joispa Broza Tita koji je na vrhu piramide zla, umjesto da priznaju što se događalo pod zvijezdom petokrakokom, ustraju u lažima”, upozorila je redateljica i scenaristica filma Nada Prkačin.
 
Zagovor Blažene Djevice Marije za napaćeni narod

Margareta Jozinović, jedna od mladih predstavnica Laudato televizije, obratila se prisutnima u ime direktorice televizije i producentice filma Ksenije Abramović.

„Što su masovni i pojedinačni grobovi znate i vi ovdje - u Domovinskom ratu osobito je ranjena i pogođena Slavonija. Znaju to i ljudi koji su hrabro ustali braniti svoja vjekovna ognjišta – treba to istaknuti baš danas, na Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i hrvatske kopnene vojske“, poručila je Abramović te čestitala svim hrvatskim braniteljima na pokazanoj hrabrosti tijekom obrane od agresora.

Važnost mladih naraštaja koji su svjesni istine i spremni za nju posvjedočiti naglasila je voditeljica programa Jelena Gilja: „Trajna  je zadaća hrvatske mladeži općenito, a i iz ovoga kraja učiti o tome koliko je generacija uložilo ogroman trud, svoje živote i živote svojih bližnjih u stvaranju neovisne države, učiti na povijesti svojih predaka kolike su žrtve dane te da one nisu uzaludne.“

Poznata marijanska pjesma „Zdravo Djevo, svih milosti puna“ koju je izveo Vjekoslav Marinčić obilježila je završetak programa u nadi da će zagovor Blažene Djevice Marije pratiti napaćeni narod i dovesti u smiraj sve duše željne pravde. „Potrebno je ne samo pronaći pobijene franjevce, nego i pobijeni puk“, kako je tijekom filma naglasio fra Miljenko Stojić, vicepostulator postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“.

Nakon Vinkovaca, Laudatov film „IN ODIUM FIDEI“ bit će prikazan 29. svibnja u Borovu naselju (Vukovar 2) u Crkvi Gospe Fatimske, a početak projekcije zakazan je za 19:00 sati.
 
 pobijeni.info
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: