Započela Konferencija u povodu 25. obljetnice uspostave diplomatskih odnosa

Pozdravnim govorima obratili su se zagrebački nadbiskup kardinal Bozanić, apostolski nuncij u RH nadbiskup Lingua, veleposlanik Države Izraela u RH Ilan Mor i rektor HKS-a prof. dr. sc. Tanjić.

lol.jpg
Autor
IKA/Laudato/L.Ž.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
11.11.2019 11:54
Povodom 25. obljetnice između Svete Stolice i Države Izrael, svečano je otvorena konferencija u ponedjeljak 11. studenoga na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu. Konferencija, u organizaciji Veleposlanstva Države Izrael, Apostolske nuncijature u Republici Hrvatskoj, Zagrebačke nadbiskupije i Hrvatskog katoličkog sveučilišta te pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, otvorena je pozdravnim govorima visokih uzvanika, prenosi IKA.

Zagrebački nadbiskup i veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta kardinal Josip Bozanić pozdravio je nazočne istaknuvši kako broj okupljenih svjedoči o važnosti ovog događaja i obljetnice.

- On je plod ne samo dijaloga koji se oslanja na uvide i smjernice Drugoga vatikanskog koncila, nego i zauzetosti konkretnih ljudi potaknutih djelovanjem Božjega Duha, među kojima se s posebnim poštovanjem sjećamo pape Ivana Pavla II., kojega u Crkvi častimo kao sveca. Sveti papa Ivan Pavao II. svojom je osobnošću, blizinom židovskomu narodu i svima koji trpe, svojom gorljivošću za mir i evanđeoskim osjećajem za pravednost, pozivao na otvorenost i svjedočio neprolazne vrednote, utemeljene na dostojanstvu čovjeka kao Božjega stvorenja i na slobodi koja teži prema dobru i suradnji s drugima - naglasio je kardinal Bozanić.

Istaknuo je i kako je 1994. godina draga hrvatskomu narodu i Crkvi jer je u rujnu te godine papa Ivan Pavao II. prvi put pohodio Hrvatsku u Zagrebu i to upravo u godinama ratnih stradanja dok je narod čeznuo za slobodom i mirom. Isto tako, kardinal je naglasio kako ne smijemo prešućivati hrabre i neustrašive muževe i žene koji su ostavili sjajno svjedočanstvo kako se i u teškim vremenima pomaže, svjedoči ljubav i poštovanje. Rekao je i kako se s njima Hrvatska treba ponositi jer su oni vrijedni pozornosti na europskoj i svjetskoj razini. No, kardinal je naglasio kako se najviše raduje mladima kojima se prenosi vjera, nada i ljubav.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua, govoreći o teškoćama, ali i važnosti uspostave odnosa Svete Stolice i Države Izrael, istaknuo je pontifikat pape Ivana Pavla II. koji je odrastao uz mnoge pripadnike židovskoga naroda te svjedočio holokaustu Drugoga svjetskoga rata. Nadbiskup Lingua naglasio je kako je potrebno vrijeme kako bi se izgradilo povjerenje i temelji za snažne odnose, s nadom da će upravo obilježavanje 25. obljetnice u tome pomoći.

Veleposlanik Države Izraela u Republici Hrvatskoj Ilan Mor u pozdravnom govoru prisjetio se povijesti odnosa Države Izrael i Katoličke crkve te naglasio važnost Drugog vatikanskog koncila koji je omogućio revoluciju odnosa između Katoličke crkve i židovskoga naroda. Mor je istaknuo važnost međusobnog duhovnog poštivanja te njegovanja dijaloga i političkih odnosa citirajući papu Franju koji je rekao kako kršćanin ne može biti antisemit zbog svojih židovskih korijena.

Rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić naglasio je važnost odgojnog procesa u životnoj školi međusobnog upoznavanja, dijaloga i poštovanja različitosti, upravo u svjetlu ove obljetnice. Na kraju je rektor Tanjić zaključio kako vjeruje da je ovaj skup na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, koje je mjesto studija, podučavanja i dijaloga, vođen molitvom za obraćenje srca može učvrstiti zajednički hod, kako prenosi IKA.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno