Započele prijave za volonterski projekt '72 sata bez kompromisa'

'72 sata bez kompromisa' okuplja oko 3 000 mladih, koji će svoje vrijeme odvojiti za plemenite ciljeve!

124.jpg
Autor
72sata.hr/Laduato/J.B.
Fotograf
72sata.hr
Objavljeno:
 
27.09.2018 11:01

Volonterski projekt 72 sata bez kompromisa okupit će od 18. do 21. listopada 2018., petu godinu zaredom, oko 3000 mladih spremnih odvojiti svojih 72 sata u akcijama volonterskog maratona i tako staviti na raspolaganje svoja znanja, vještine za izgradnju bolje Hrvatske. Projekt pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, obuhvaća više od 300 akcija koje će se odvijati u 9 gradova i 1 općini kroz 72 sata.  

Prijave za ovogodišnji projekt su započele, a brojni mladi od 16 do 30 godina već su odabrali svoju idealnu kombinaciju, kroz koju izražavaju što ih je potaknulo na prijavu, u kojem gradu žele volontirati i s kojim motivom se uključuju, kako bi svi zajedno doprinijeli za bolju Hrvatsku. Mladi svojom prijavom biraju grad volontiranja i kako se prijavljuju za akciju, kao grupa ili pojedinac. Prema tome organizatori im dodjeljuju akciju, a prijavljeni o njoj saznaju tek na samom početku volontiranja - što je i poanta ovog projekta - volontirati bez kompromisa i ne znajući pri prijavi koju akciju ćeš dobiti. Broj prijava je ograničen, a za njega interes svake godine raste, što se odražava i time da broj zainteresiranih uvijek premašuje broj kapaciteta za sudjelovanje, potičući tako organizatore da svake godine prošire projekt na nove gradove. Ovaj međunarodni volonterski projekt 2014. godine održao se prvi puta u Hrvatskoj u Splitu nakon čega su se počeli priključivati i ostali gradovi te je danas u projekt uključeno čak 9 gradova i jedna općina -  Dubrovnik, Osijek, Sinj, Split, Zadar, Zagreb a od 2018 i nove lokacije - Metković, Sisak, Slavonski brod, Suhopolje.  

Tako će i ove godine brojni mladi zajedničkim snagama sudjelovati u  različitim socijalnim, ekološkim, radnim volonterskim akcijama u dječjim domovima, domovima za starije, udrugama, školama i ostalim institucijama. U vrijeme kad se priča da su gradovi bez perspektive, mladi bez posla i novca, ovaj projekt okuplja baš njih, pokazujući da su mladi puni sposobnosti i spremni dati svoje vještine, znanja i vrijeme kako bi volontirali za gradove pune zajedništva, mogućnosti, solidarnosti, perspektive, sretnih ljudi. Izlazeći iz individualizma, slažući svoju idealnu kombinaciju i okupljajući se u zajedništvu, mladi će kroz trajanje projekta od 72 sata, volontiranjem u akcijama i aktivnostima za dobrobit drugih, zajednički doprinijeti Hrvatskoj punoj bolje perspektive za sve građane, promičući društvene vrijednosti - prijateljstvo, hrabrost, odvažnost, nesebičnost i zajedništvo. 

Glavna poruka ovogodišnje kampanje - Prihvati izazov i doprinesi za bolju Hrvatsku

- Nerijetko tražimo izazove u krivim stvarima i avanturu očekujemo na pogrešnim mjestima. Ovim projektom želimo potaknuti mlade da prihvate izazov volontiranja, za promjenu koja kreće od njih, a daje doprinos promjeni društva, općina, gradova pa tako i cijele Hrvatske. Pozivamo mlade da se prijave na pravu avanturu, onu volontersku, koja donosi promjenu i ostavlja trag - u volonterima, društvu, institucijama, društvu - Đurđica Blažević, Nacionalni Koordinator projekta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!