Žrtve velikog zločina 1945. stavljene pod zaštitu svetog Josipa

Nakon Zagreba i Slavonskog Broda, najnoviji Laudatov dokumentarni filmski zapis o velikoj Bleiburškoj tragediji hrvatskog naroda „MAGNUM CRIMEN 1945.“ prikazan je u Karlovcu 8. lipnja u Nacionalnom svetištu svetog Josipa, Župa Majke Božje Snježne.

photo-3.JPG
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
08.06.2015 21:36

Ovih se dana u Karlovcu slavi 328. obljetnica proglašenja sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske što je bila prigoda za projekciju filma „MAGNUM CRIMEN 1945.“ scenaristice i redateljice Nade Prkačin koji traži istinu o zapovjednoj odgovornosti za pokolj desetaka tisuća pripadnika Hrvatskih oružanih snaga, žena, djece i staraca na bleiburškom polju i križnim putevima u svibnju i lipnju 1945. godine.
 

„Nemate pravo zaboraviti svoju povijest“
 
U nacionalnom okrilju zaštitnika naše domovine, pod dojmom pohoda vrhovnog crkvenog poglavara pape Franje Sarajevu, Laudatov film dobio je svoj dodatni vrijednosni pečat.
 
Baš na sadržaj ovog filma primjenjive su riječi pape Franje, nakon što je čuo svjedočanstva dvojice svećenika i redovnice o teškom iskustvu rata u BiH:  „To je sjećanje vašeg naroda. To je sjećanje vaših otaca, vaših predaka u vjeri. Draga braćo i sestre, nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne radi osvete, već zato da budete mirotvorci, da biste mogli ljubiti poput njih“, poručio je Papa 6. lipnja u svom apostolskom pohodu Sarajevu.
 
Tisuće je nevinih žrtava Bleiburške tragedije. Među njima je i akademski slikar Slavo Striegl iz Siska koji je za vrijeme Drugog svjetskog rata bio u umjetničkoj bojni i oslikavao marijansku baziliku u Mariji Bistrici, a njegovo svjedočanstvo oživio je rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente.
 
„Nikad puške nije držao u ruci. Nakon završetka rata, dok se vraćao u svoj rodini Sisak, pred samim ulazom u Sisak neki radnik u mesnici njegova oca optužio ga je i završio je na križnom putu“, prepričao je mons. Sente.
 
Ipak, uspio je ostati na životu i vratit se u svoj rodni Sisak. Preminuo je prije dvije godine u 93. godini života, a Siščani su po njemu prozvali gradski dom likovnih umjetnika „Gradska galerija Striegl“. U sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa danas se nalazi križni put koji je on naslikao, a „kako je sam često svjedočio, prezentiraju dva križna puta, prvo onaj Isusov, a onda i njegov osobni“, ispričao je rektor svetišta dodajući: „Oslikao je Isusov križni put vadeći iz memorije strašne slike svog vlastitog križnog puta.“
 
„Ovaj film želi biti u službi Papinog poticaja – stvaranja mira – mir se tvori oprostom, ali i ne-zaboravom, potrebom da se ne zaborave svjedočanstva naših predaka“, poručila je prilikom projekcije u Karlovcu producentica filma, direktorica Laudata, Ksenija Abramović ističući: „Magnum crimen je nezaboravljeno svjedočanstvo, dokument tragičnog vremena koje trebamo upoznati, jer se nad to vrijeme desetljećima spuštala velika tama i zaborav.“
 
Uz svjedočanstava preživjelih svjedoka, vjerodostojnosti sadržaja filma doprinose činjenice koje iznose stručnjaci iz povijesnog, crkvenog, vojnog i pravnog područja, članovi udruga iz civilnog društva koje istražuju i čuvaju spomen na Bleiburšku tragediju, kao i časnici britanskih snaga koji su nakon Drugog svjetskog rata bili na velikim stratištima u Hrvatskoj, Sloveniji i Austriji i sjećaju se tih zbivanja.
 

Pod zagovorom svetog Josipa – „živjeti svjedočanstvo ljubavi za Crkvu, narod i hrvatsku domovinu“
 
Hrvatski sabornici svetog su Josipa izabrali za zaštitnika naše Domovine 9. i 10. lipnja 1687. g, a 15. travnja 1987., odlukom Biskupske konferencije u Zagrebu, crkva sv. Josipa u Karlovcu-Dubovcu postala je Nacionalno svetište sv. Josipa Crkve u Hrvata.
 
Nebeski čuvar cijele naše Domovine bio je uzorni zemaljski otac našeg otkupitelja Isusa Krista, a ovaj film prikazuje nestanak, gubitak upravo te ljudske stvarnosti, ne samo majki i djece, nego nadasve očeva te onih koji su ocem htjeli postati.
 
„Sveti Josipe i svi dragi hrvatski očevi u nebeskom kraljevstvu, molite za svoju Domovinu i ovaj naraštaj hrvatskih očeva, koji su pozvani živjeti svjedočanstvo ljubavi za Crkvu, narod i hrvatsku domovinu, koje ste vi svojom krvlju zapečatili“, izrekla je kao molitvu po završetku svog obraćanja direktorica Laudata Ksenija Abramović.
 
 
Književno-glazbeni obol projekciji „MAGNUM CRIMEN 1945.“ u Karlovcu
 
Tekst „Djed nestao 1945.“ koji je pročitala autorica Dubravka Belja približio je publici život još jedne nevine žrtve komunističkog režima.
 
Svjedočanstvo ne želi ostaviti u tuzi i gorčini već ponuditi nadu i potaknuti na molitvu, a Dubravka, široj javnosti poznatija kao Dorica Barbić, autorica emisije „Kava s Doricom“ na Hrvatskom katoličkom radiju, upravila je na kraju upravo molitvu riječima pjesme „Sveti Josip zaštitnik Domovine“, za našu lijepu Hrvatsku, one koji njome upravljaju i sve nas građane Republike Hrvatske.
 
Na kraju programa svi su otpjevali pjesmu „Krist na žalu“ predvođeni župljanima Župe Majke Božje Snježne, Lucijom Klarić i Josipom Krajčićem u klavirskoj pratnji.
 
Zainteresirani film „MAGNUM CRIMEN 1945“ mogu kupiti u Laudato galerijama te putem Webshop-a.

svetijosip.com
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: