6. Festival Trsat 2015: Priznanje Kseniji Abramović za produkciju audiovizualnog stvaralaštva

Producentici Kseniji Abramović dodijeljeno je posebno priznanje za produkciju audiovizualnog stvaralaštva na Festivalu hrvatskih katoličkih filmova Trsat 2015.

photo-(1).JPG
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
13.06.2015 21:49

Šesti po redu Festival Trsat 2015. od 11. do 13. lipnja na Trsatskom je svetištu ugostio dvanaest filmova vjerske tematike snimljenih u Hrvatskoj i dijaspori, od kojih je glavnu festivalsku nagradu osvojio dokumentarni film „Prateći Majku Tereziju“ redateljice Ljiljane Bunjevac-Filipović. Isti je film nagrađen s dvije strukovne nagrade, i to Ljiljana Bunjevac Filipović za najbolji scenarij, a Matija Zajec za najbolju montažu.

Najboljim redateljem proglašen je Davor Borić za film „Na Musteru do Uskrsa“, najboljim snimateljem Marko Raguž za film „Pisma novorođenom Isusu“, a najboljim skladateljem Bruno Krajcar za glazbu u filmu „Tragovi jedne vizije“.

Posebno priznanje dodijeljeno je direktorici Laudata Kseniji Abramović za produkciju audiovizualnog stvaralaštva te redatelju Edi Benčiću za poseban entuzijazam iskazan u radu na filmu „Zavet“.

„Ksenija Abramović među rijetkima u Hrvatskoj producira filmove s tematikom spomena na pojedina teška razdoblja prošlosti hrvatskog naroda i život Katoličke Crkve, s osobitim naglaskom na njenu veliku stradalničku dimenziju u nedavnoj povijesti. Stoga smo ove godine prvi put htjeli i službeno izraziti priznanje, dodijeliti nagradu za produkciju, koja nije bila dijelom dosadašnjih postojećih kategorija nagrađivanja na ovom Festivalu. Na to nas je potaknuo dokumentarni film 'In odium fidei' u produkciji Laudata”, rekao nam je direktor i selektor festivala Bernardin Modrić naglašavajući: „Smatramo važnim i javno podržati nastojanje producentice Abramović da i dalje potiče autorstvo filmova o sadržajima za koje kod drugih filmsko-producentskih subjekata nema dovoljno volje i želje da ih se snima, a postoji interes javnosti za filmove koji propituju složenu povijest hrvatskog naroda i stradanja Katoličke Crkve“.

Kao član Međunarodnog VIVA film festivala, religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma u Sarajevu, Bernardin Modrić uočava razliku između hrvatske kinematografije i one drugih zemalja. „U svijetu ljudi rade puno smjelije, ozbiljno se bave čovjekom i vjerom. Vjerujem da će produkcija Laudata ići dalje u tom smjeru, prikazivati situacije kako čovjek ozbiljno živi vjeru, pa i kad je njegov život ugrožen. Ta dimenzija svjedočanstva ljudskosti i vjere u kušnjama i mraku, značajna je i poticajna za gledatelje i sve do kojih će na neki način doći poruka filma. Takav pristup radu je radost i profesionalno zadovoljstvo i za sve autore filmova“, rekao nam je Modrić.

Za Laudato je posebno ohrabrenje poruka Svetog Oca koju je nedavno uputio u sarajevskoj katedrali za vrijeme svog apostolskog pohoda Bosni i Hercegovini. „Draga braćo i sestre, nemate pravo zaboraviti svoju povijest. Ne radi osvete, već zato da budete mirotvorci, da biste mogli ljubiti poput njih”, rekao je Papa nakon što je čuo svjedočanstava dvojice svećenika i redovnice o teškom iskustvu rata u BiH.

„Na nama je čuvati spomen na mučenike našeg naroda i našeg roda hrvatskoga. Sudbinu nijemih žrtava ne smijemo prepustiti zaboravu, jer nema bolje budućnosti ni pravedna mira bez čuvanja uspomene na njih”, rekla je producentica Abramović naglašavajući kako će Laudato na temeljima istine nastaviti producirati filmove s vjerskim temama i temama iz života Crkve.

Teme kojima su se autori filmova ovogodišnjeg festivala bavili slika su naše društvene stvarnosti „od istraživanja zločina komunističkog režima tijekom i nakon Drugog svjetskog rata, što je tema poznata i ovdje na Trsatu, obzirom da su se slični događaji od strane zločinaca iste totalitarne ideologije događali u isto vrijeme desetak metara od ove dvorane, a i u prostoru samostana, zatim teme koje su osvjetljavale činjenice iz života znamenitih povijesnih osoba, koje su svojim djelovanjem u ime Katoličke Crkve osnažile vjeru kako u hrvatskom narodu tako i širom svijeta, kao i teme koje spajaju pobožni puk s jednostavnim životom i vjerskim običajima i nadanjima“, predstavio je predsjednik ocjenjivačkog suda festivala, redatelj i publicist Vanja Vinković.

Čestitajući svim nagrađenima, Vinković je poželio „da nastave istraživati i promicati vjerske i opće ljudske teme u svojim budućim filmovima, sve u cilju da se hrvatskom društvu predstave različiti pogledi i razmišljanja, kako bismo napokon mogli u potpunosti živjeti demokratske vrijednosti za koje smo se opredijelili prije 25 godina“.

„Kao selektor i pokretač Festivala Trsat sugerirao bih autorima da se idućih godina više bave temama i problemima s kojima se katolici susreću i suočavaju u svom svakodnevnom životu. Problematiziranjem svjetonazorskih sukoba i nametanja stavova kojima se katolicima osporavaju njihove vrijednosti u važnim porama života festival će opravdati svoje postojanje i proširiti autorska viđenja“, poručio je Modrić zaključujući: „Imat ćemo tada prigodu gledati krasne primjere filmskog stvaralaštva gdje se kroz ljubav iskazanu u tzv. običnom životu odražava i božanska prisutnost na svakom koraku i gdje su duhovne vrijednosti i nauk vjere zastupljeni u svim životnim situacijama“.

havc.hr
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: