Deveti dan manifestacije ''Dani kršćanske kulture''

Ljubomir Gudelj, viši kustos Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika i dugogodišnji suradnik u organizaciji manifestacije Dani kršćanske kulture, ove je godine posjetitelje odveo u obilazak u antičku Salonu.

chnj.jpg
Autor
Katarina Gugić/Laudato/D.T.
Fotograf
danikrscanskekulture.info
Objavljeno:
 
26.03.2018 09:11
Program pod nazivom "Tragovima kršćanstva u Solinu – obilazak arheoloških lokaliteta" započeo je devetog dana manifestacije, 25. ožujka, sa svetom misom u župi Gospe od Otoka. Po završetku mise i nakon okupljanja započeo je cjelodnevni obilazak u kojem su polaznici programa vidjeli Gradinu, Krunidbenu baziliku kralja Zvonimira, Manastirine, Episkopalni kompleks, Kapljuč, amfiteatar i Marusinac. Sam obilazak popratilo je stručno vodstvo Ljubomira Gudelja.

Program je ostvaren u suradnji s Arheološkim muzejom u Splitu, Društvom prijatelja solinske baštine te Javnom ustanovom u kulturi Zvonimir. U večernjem dijelu programa u Kinoteci Zlatna vrata bila je projekcija dva dokumentarna filma: ''Lica puna nade'' Krunoslava Novaka progovara o uvjetima života djece i mladih u afričkoj zemlji Beninu, s posebnim naglaskom na Dom za djevojčice sv. Pavao II. kojeg je osnovao don Odilon Singbo, koji trenutno djeluje u Hrvatskoj kao sveučilišni kapelan na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.

Drugi film devetog dana manifestacije pod nazivom "Labaka", film je koji su hrvatski gledatelji imali priliku prvi put pogledati upravo u sklopu manifestacije "Dani kršćanske kulture". Film "Labaka" napravljen je u spomen života i djelovanja dvaju misionara, biskupa Alejandra Labake i časne sestre Ines Arango koji su djelovali na području Amazonije nastojeći zaštititi domorodačko stanovništvo od eksploatacije naftnih kompanija. U svojim su nastojanjima izgubili život i sada, gotovo 30 godina nakon njihove smrti, ovaj film donosi priču o njihovom djelovanju i o razlozima za njihovu pogibiju. bačeni u rijeku Savu.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: