Fotografije života i mučeništva prvog hrvatskog sveca, sv. Nikole Tavelića

Hrvatsko nacionalno svetište svetog Nikole Tavilića organizira izložbu fotografija ''Put sandala – Život sv. Nikole Tavilića prema izvješćima o mučeništvu'' autora Jasmina Fazlagića na 57. Teološko-pastoralnom tjednu u Zagrebu od 24. do 26 siječnja 2017. godine.

putsandalasvnikolatavelic.jpg
Autor
Marina Lambaša/Laudato/E.D.H.
Fotograf
svetiste-sibenik.hr
Objavljeno:
 
26.01.2017 09:20

Otvorenje izložbe održalo se u utorak 24. siječnja 2017. s početkom u 11.30 sati u Učionici likovne umjetnosti u Zagrebu – Šalata, Voćarska 106.

Izložbu će otvoriti mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup, a pozdravnu riječ uputit će fra Ivan Bradarić, rektor šibenskog svetišta.

Nakon izložbe na Teološko-pastoralnom tjednu na zagrebačkoj Šalati, postav će biti postavljen u Samostanu franjevaca konventualaca u Zagrebu, Sveti Duh 31.

Kroz 15 prizora - od ranog djetinjstva pa sve do mučeništva i njegove objave, fotografije Jasmina Fazlagića vode nas nedvosmisleno putem kojim je pošao sv. Nikola Tavelić. Prizori reprezentiraju životni put sv. Nikole na dokumentaristički način. Zanimljivo je koliko se u fotografijama gledatelj poistovjećuje s akterima, a i interpretacija zadanih motiva je suvremena i poticajna. Osobita je psihološka interpretacija sveca koja je dodatno naglašena u portretima gdje se fotograf odlučuje za sliku samo čovjeka, a ipak vanvremenskog i svevremenskog.
 
Kako je riječ o fotografijama koje su nastale s misijom širenja vjere i upoznavanja šire javnosti sa životom i smrti sv. Nikole, one se odlikuju snažnom ekspresijom. Odlikuje ih osobita dinamika, gotovo barokna kompozicija, chiaro-scuro naglašena tekstura, kako draperije tako i struktura zida ili tla, a osobito značenje autor pridaje gestikulaciji i licu čime fotografije postaju dodatno narativne.
 
Ipak, kompozicije su monumentalne s dozom intimnosti koja se osobito ogleda u interijerima. Prepoznajemo snažnu osobnu crtu kao i motiviranost vjerom i snažnim uzorom sv. Nikole Tavelića. Fotografski se rad sastoji od slaganja kompozicije, kadrova te izuzetne minucioznosti u praćenju svjetla i kontrasta. Uz to, u ovom slučaju autor je odlučio fotografije obraditi u post-produkciji te time dobio dodatnu dimenziju gotovo slikarskog rada. Pomno odabrani kadrovi, scene bez greške, uz predani rad fotografa rezultirali su sjajnim fotografskim uradcima.
 
Samostan sv. Frane imao je neupitnu ulogu u povijesti grada Šibenika. Svojim današnjim značenjem društvenog i kulturnog centra uz svoju iznimnu
 
biblioteku te nedavno otvoren muzejski postav preuzima svoje istaknuto mjesto kao središnje svetište svetog Nikole Tavelića, zaštitnika hrvatskog naroda.
 
Izložbom fotografija života i mučeništva sv. Nikole Tavelića vraća nas nekim dalekim vremenima, ali isto tako nam se obraća na istinski suvremen i blizak način.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!