Hrvatski dan povodom 450. obljetnice Sigetske bitke

Povodom 450. obljetnice Sigetske bitke i pogibije Nikole Šubića Zrinskog, u petak 9. rujna u Szigetvaru je održan Hrvatski dan u organizaciji Ministarstva kulture i hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Mađarskoj te hrvatske zajednice u toj zemlji.

IMG_8474.JPG
Autor
Marijan Lipovac/Laudato/N.B.
Fotograf
HAZU
Objavljeno:
 
10.09.2016 09:11

Na Hrvatskome danu bio je nazočan i predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić koji je ujedno predsjednik Povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke te pomoćnica ministra kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, zamjenica predsjednika Povjerenstva.

Oni su, zajedno s hrvatskim veleposlanikom u Mađarskoj dr. sc. Gordanom Grlićem Radmanom, odali počast Nikoli Šubiću Zrinskom polaganjem vijenca podno njegova spomenika u središtu Szigetvara. Spomenik je rad čakovečkog umjetnika Mihaela Štebiha, a postavljen je u ponedjeljak 5. rujna, dva dana uoči središnjeg obilježavanja 450. obljetnice Sigetske bitke na kojem su bili i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i mađarski predsjednik Janos Ader te zamjenik turskog premijera Veysi Kaynak.

Na svečanosti otvorenja Hrvatskog dana akademik Kusić je kazao da za hrvatski narod ovaj jubilej ima višestruko značenje s obzirom na važnost Nikole Šubića Zrinskog i njegove obitelji za hrvatsku državotvornu ideju, budući da je obitelj Šubić Zrinski spojila sve hrvatske krajeve, od Bribira odakle potječe i Zrina po kojem je dobila ime Zrinski pa do Čakovca, Ozlja, Čabra i Bakra.

- U vremenima kad Hrvatska nije bila samostalna oni su bili simbolizirali ideju hrvatske samostalnosti i državnosti te su kao simbol i mit mobilizirali naciju. To je konačno došlo do izražaja u Domovinskom ratu kad je Hrvatska postala samostalna - rekao je akademik Kusić.

Istaknuo je da su tijekom osam stoljeća zajedničke povijesti Hrvati i Mađari imali zajedničke junake, među kojima su bili i Nikola Šubić Zrinski, kao i njegovi praunuci Nikola i Petar Zrinski.

- Ta zajednička povijest koja nas na neki način obavezuje došla je osobito do izražaja kod osamostaljenja Hrvatske kojem je Mađarska dala velik doprinos, na čemu joj se zahvaljujemo - zaključio je akademik Kusić.

Iva Hraste Sočo je kazala da je Sigetska bitka simbol borbe cijelog hrvatskog naroda za obranu slobodu i baštine protiv svih koji žele ugroziti najuzvišenije ljudske vrijednosti.

- Nikola Šubić Zrinski bio je veliki domoljub i junak koji je pokazao da pobjede može osigurati samo velika ljubav prema domovini - rekla je Hraste Sočo.

Veleposlanik Gordan Grlić Radman poručio je da građani i Hrvatske i Mađarske trebaju biti ponosni na vrline i ideale koje su imali Nikola Šubić Zrinski i njegovi ratnici.

Hrvatskom danu bili su nazočni i hrvatska konzulica u Pečuhu Vesna Haluga, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan te nekoliko hrvatskih župana, gradonačelnika i predstavnika drugih institucija iz Hrvatske. S mađarske strane nazočan je bio gradonačelnik Szigetvara Peter Vass i predsjednik mađarskog povjerenstva za obilježavanje 450. obljetnice Sigetske bitke Janos Hovari.

U sklopu Hrvatskog dana održan je niz manifestacija, među kojima dvije predstave na hrvatskom te jedna na mađarskom jeziku, obje tematski posvećene obitelji Šubić Zrinski i namijenjene djeci i mladima. Popularne hrvatske zabavne i klapske pjesme izveo je mješoviti pjevački zbor iz Hreljina i Jadranova, a prikazana je i videoprojekcija pjesme U boj, u boj u izvedbi zbora Sveučilišta Kwansei Gakuin iz Osake.

Na Zrinskom trgu u središtu Szigetvara bili su postavljeni i promotivni štandovi turističkih zajednica gradova i županija vezanih uz obitelj Zrinski, Hrvata iz Mađarske i Medijskoga centra Croatica. U kulturnome centru Vigado otvorena je izložba o 15 godina Zrinske garde Čakovec, predstavljena je knjige Darka Varge Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih, a koncerte su održali mješoviti zbor „Tinodi“ iz Szigetvara, zbor „Studio“ iz Budimpešte i Zagrebački kvartet saksofona.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: