Izložba ''Papa Franjo u Izraelu" darovana Hrvatskome katoličkom sveučilištu

Izložbu je HKS-u u trajno vlasništvo predala veleposlanica Države Izrael Zina Kalay – Kleitman.

19-1-2017-HKS-Papa-Franjo-u-Izraelu-(10).jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
Hrvatsko katoličko sveučilište
Objavljeno:
 
20.01.2017 10:35

Na fotografijama je zabilježeno hodočašće pape Franje u Svetu zemlju od 24. - 26. svibnja 2014. povodom 50. obljetnice susreta pape Pavla VI. i patrijarha Atenagore u Jeruzalemu.

Svečana primopredaja izložbe održala se u četvrtak 19. siječnja na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a nazočio joj je velik broj visokih uzvanika iz akademske zajednice, politike i diplomacije, sveučilišnih nastavnika i studenata Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Okupljenima se obratio rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić, zahvalivši veleposlanici Države Izrael na daru.Istaknuo je kako mu je važno da studenti, profesori i djelatnici Hrvatskog katoličkog sveučilišta budu okruženi ovim slikama.

- Želim da ih gledaju sa zanimanjem i da upijaju poruku koja iz njih isijava. A to je prije svega poruka susreta, utemeljenog na poštovanju, poruka traženja mira i u teškim životnim okolnostima, poruka važnosti zajedničkog života u različitostima, ali i poruka kako naša kultura i naša civilizacija ima svoje korijene u Jeruzalemu, tom svetom gradu i za Židove, kršćane i muslimane. Želim da im ova izložba približi i važnost i ljepotu Svete zemlje, Države Izrael, potakne u njima radoznalost za boljim upoznavanjem nama prijateljskog i bliskog izraelskog naroda s kojim nas povezuje puno više od onoga što bi smo ponekad pomislili. Želim da kroz ovu izložbu budu preneseni na sva ta mjesta upravo nadahnuti duhom pape Franje i da svi ovi susreti budu poticaj i njima za razne nove susrete – rekao je rektor HKS-a.

Veleposlanica Kalay-Kleitman u svom je govoru ukratko opisala putovanje izložbe Hrvatskom te kako je nakon niza održanih izložbi u Hrvatskoj željela darovati fotografije da ne ostanu pohranjene u nekom depou, već da i dalje žive.

Istaknula je kako je duboko promišljala kome darovati fotografije te da joj je nakon razgovora s rektorom Tanjićem bilo jasno da je Hrvatsko katoličko sveučilište pravo mjesto.

- Zadovoljna sam što su ove fotografije postavljene na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i što će ih moći vidjeti mladi ljudi, studenti te vjerujem da će ih njihovi prizori potaknuti da posjete Jeruzalem i Izrael. Fotografije i darovana izložba pripadaju sada Hrvatskom katoličkom sveučilištu, one će tu ostati nakon što ja više ne budem u Hrvatskoj. One su sada na pravom mjestu. Hvala vam što ste prihvatili moj dar – poručila je.

Rektor Tanjić predao je veleposlanici zahvalnicu Sveučilišta za darovanu izložbu.

Glazbene točke izvela je studentica Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu Divna Šimatović.

Postav izložbe bit će privremeno smješten u hodniku na drugom katu Sveučilištu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: