Nobelova nagrada za ekonomiju za borbu protiv siromaštva i društvene nejednakosti

Švedska Akademija nagradila je ove tri osobe za njihov osobiti, tijekom godina razvijani, doprinos borbi protiv siromaštva i društvene nejednakosti.

1.jpg
Autor
Fratellanza umana/laudato.hr/D.R.
Fotograf
Fratellanza umana
Objavljeno:
 
17.10.2019 10:37

Dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za ekonomiju ima simboličnu vrijednost. Dobitnici su: Esther Duflo (46), najmlađa osoba ikad koja je dobila ovu nagradu, njen suprug indijac Abhijitu Banerjee (58), oboje profesori na Massachusetts Institute of Technology, te američki stručnjak za razvojnu ekonomiju Michael Kremer (54), ekonomist sa Sveučilišta Harvard.

Švedska Akademija nagradila je ove tri osobe za njihov osobiti, tijekom godina razvijani, doprinos borbi protiv siromaštva i društvene nejednakosti, kojeg su razvijali iz različitih perspektiva.

- Ovo je prvi put da se takvo nešto dogodilo - izjavio je Stefano Zamagni, ekonomist i predsjednik Papinske akademije društvenih znanosti (Pass - Pontificia Accademia delle Scienze Sociali) o ovogodišnjoj dodjeli Nobelove nagrade za ekonomiju.

- Do sada su Nobelove nagrade uručivane velikim teoretičarima, onima koji su se bavili ekonomskom analizom ili ekonomskom matematikom, onima koji su bili uključeni u proizvodnju modela - primjećuje Zamagni.

Po njegovom mišljenju ovo je “znak vremena”, prenosi Fratellanza umana.

- To znači da se do sada već proširilo uvjerenje temeljem kojeg se ne može nastaviti u dosadašnjem smjeru. Moramo shvatiti da današnji problem na globalnoj razini nije toliko u povećanju bogatstva ili prihoda, već u pronalaženju načina za pravednu preraspodjelu stvorene vrijednosti i stvorenog bogatstva.

- Budući da smo gotovo dva stoljeća proučavali samo stvaranje bogatstva, odnosno povećavanje nacionalnog kolača, kojeg nazivamo BDP-om, sveli smo se na to da se nejednakosti neprestano povećavaju, na točku iz koje nema povratka. Došli smo do situacije u kojoj se razina sreće u javnosti - kako to dokumentiraju Ujedinjeni narodi - smanjuje iz godine u godinu - ističe Zamagni i zaključuje:

- Stoga se pitamo kakva je to ekonomija koja govori kako povećati bogatstvo, a istovremeno se se dogodi destrukcija sreće, okoliša i ljudskog dostojanstva.

Za kraj, ekonomist primjećuje kako je profesorica Duflo od samih početaka, još od vremena njena doktorata, uključena u pronalaženje mjera ekonomske i pravne politike za prevladavanje ovog problema.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: