Održan 11. Književni Kranjčić 2019.

Jedini je ovo nacionalni književni natječaj i susret za književnost protkan kršćanskim vrednotama u kratkim književnim žanrovima: poeziji, kratkoj priči, putopisu, eseju i monodrami.

11-kranjcic.jpg
Autor
Mediji Kranjčić/Laudato/K.P.
Fotograf
Mediji Kranjčić
Objavljeno:
 
08.12.2019 08:54

U velikoj dvorani Hrvatskoga doma u Križevcima u subotu 7. prosinca 2019. održana je završna svečanost 11. Susreta hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva "Stjepan Kranjčić" na kojoj su, nakon što je prethodno proveden natječaj, dodijeljene nagrade. Više je književnih radova javno izvedeno te je predstavljen zbornik najuspjelijih radova "Put u Srce".

U žanru poezije prva je nagrada dodijeljena Dragi Čondriću iz Splita za pjesmu "Radost uskrsnog jutra", druga nagrada Danijeli Zagorec iz Križevaca za pjesmu "Misterij", a treća nagrada Anđelu Begonji iz Privlake za pjesmu "Sreća". Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska kapucinska provincija, a nagrade je uručio provincijal fra Jure Šarčević.

U žanru kratke priče prva je nagrada pripala Živki Kancijanić iz Vodnjana za priču "Kažuni od sreće", druga nagrada Nataliji Bajer iz Lukača za priču "Odlazak", a treća nagrada Ljiljani Matković iz Zagreba za priču "Križevačka legenda". Pokrovitelj te nagrade bio je "Glas Koncila" koji je i nakladnik zbornika, a nagrade je dodijelio glavni urednik i v. d. direktora mons. Ivan Miklenić.

U žanru putopisa prva je nagrada uručena Vjekoslavi Jurdani iz Lovrana za putopis "Put u Srce sreće", druga nagrada dodijeljena je Biserki Goleš Glasnović iz Zagreba za putopis "Putovati u Lavov i vratiti se iz Lviva", a treća nagrada Zdenki Maltar iz Novog Marofa za priču "Nedjeljna šetnja, Šmihel nad Laškim i kameni anđeli". Nagrade je u ime pokrovitelja 2Veritasa – Glasnika sv. Antuna Padovanskoga" uručio glavni urednik fra Vladimir Vidović.

U žanru eseja prva je nagrada pripala Ružici Martinović-Vlahović iz Slavonskog Broda za esej "Beatitudo et felictas", druga nagrada dodijeljena je Nikoli Dominisu iz Postira za esej "Odnos sreće i siromaštva u duhovnom pogledu sv. Franje Asiškoga", a treća nagrada Nevenu Drozdeku iz Zagreba za esej "Jedino Bog dostaje". Pokrovitelj te nagrade bilo je Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, a nagrade je dodijelio rektor svetišta mons. Antun Sente ml. Tom je prigodom rektor Sente domaćinima darovao sliku s likom Stjepana Kranjčića akademskog slikara Ivana Ivice Marekovića iz Siska.

U žanru monodrame dodijeljena je samo prva nagrada, i to Renati Dobrić iz Kaštel Sućurca za monodramu "Radi i moli i u Boga se uzdaj". Pokrovitelj te nagrade bila je Hrvatska dominikanska provincija, a nagrade je uručio fr. Mihovil Žuljević Mikas.

Predstavnici pokrovitelja dodijelili su 1500 kuna prvonagrađenom autoru, 1000 kuna drugonagrađenom i 500 kuna trećenagrađenom autoru te po jedno svoje književno izdanje. Nagrađeni su autori u svoje domove ponijeli i izdanja organizatora natječaja i književnoga susreta Udruge za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić", Grada Križevaca te križevačkih župa sv. Ane te BDM Žalosne i sv. Marka Križevčanina.

Nakon natječaja koji je bio otvoren od 15. svibnja do 15. kolovoza 2019., stručni ocjenjivački sud u kojem su bili prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, prof. dr. Sanja Nikčević i Zdravko Gavran, prof., sve je radove, bez znanja o identitetu autora, pročitao i odlučio koji će radovi biti nagrađeni, koji javno izvedeni, a koji objavljeni u zborniku. Na natječaj se javilo 142 autora iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Njemačke s ukupno 207 književnih radova (116 pjesama, 49 kratkih priča, 16 putopisa, 17 eseja i 9 monodrama). Od pristiglih radova, 37 je radova (20 pjesama, 6 kratkih priča, 6 putopisa, 4 eseja i 1 monodrama) objavljeno u zborniku, a 13 je radova nagrađeno.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno