Otvoren je treći Festival kršćanskog kazališta

3. festival kršćanskog kazališta održava se 2. 3. i 4. lipnja te 8. 9. 10. i 11. lipnja 2017. u Zagrebu, u Histrionskom domu, Dvorani Sv. Franje na Sv. Duhu te Centru za kulturu Trešnjevka.

VB_0261.JPG
Autor
Ozana Iveković/Laudato/M.P.
Fotograf
Festival kršćanskog kazališta
Objavljeno:
 
03.06.2017 19:23

Uvodne riječi i pozdrave uputili su fra Ivan M. Lotar, organizator i prof. dr. sc. Sanja Nikčević, selektorica festivala te fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske provinicije Sv. Jeronima franjevaca konventualaca. Izvedene su dvije predstave. Koreodrama Igora Grubišića ''Moj život'' u režiji Igora Grubišića i u izvedbi Dramsko plesne skupine Ruđerica iz Osijeka te mjuzikl ''Sv. Franjo, manji brat na putu mira duše'' fra Nikole Drljepana, Marije Cerovac i Ivane Hrkać u režiji fra Nikole Drljepana i u izvedbi Grupe Prosopon koju čine studenti Katoličkog bogoslovnog, Filozofskog i Fakulteta prometnih znanosti.

U predstavi ''Moj život'' mladi su plesači prikazali dramu djevojčice koja je zbog sukoba i svađa među roditeljima krenula krivim putem. Roditelji, potpuno usmjereni na međusobne konflikte, zanemarili su svoju kćerku koja je postala žrtvom lošeg društva, alkohola i droge. Kada se činilo da djevojčici više nema spasa, roditelji su se pomirili te molili Boga da im pomogne spasiti kćer. Čudo se dogodilo i obitelj je ponovo postala sretna.

Grupa Prosopon ispričala je, odnosno otpjevala priču o životu svetoga Franje. U ovom kršćanskom mjuziklu, vidjeli smo kako je sveti Franjo krenuo putem viteštva i slave ne bi li svojoj obitelji osigurao plemićki naslov. Razboljevši se na putu u ratni pohod, začuo je glas Božji koji ga je upitao želi li služiti sluzi ili gospodaru. I tako je krenulo njegovo obraćenje. Podijelivši svoj imetak siromašnima, nailazio je na podsmijeh i porugu među svojim sugrađanima te na neodobravanje oca koji nije dobio toliko željenu plemićku titulu. Ubrzo mu se pridružuju mnogi mladići, a i bogata djevojka Klara koja želi krenuti putem siromaštva poput Franje. Njegov život bio je prožet molitvom, propovijedanjem i ljubavlju prema Bližnjem pa je zadobio i Isusove rane. Umro je okružen svojom braćom i sljedbenicima.

Otvaranju je nazočio i g. Davor Trupković, pomoćnik ministrice kulture. Histrionski dom bio je popunjen sve do zadnjeg mjesta,  a znatiželjni gledatelji sjedili su i na stepenicama.

Obje predstave su polučile veliki uspjeh sudeći prema pljesku i odobravanju publike.
 

Fotogalerija
VB_0028
VB_0174

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: