Predstavljena Sabrana djela nadbiskupa Srakića

Sabrana djela mons. Marina Srakića, nadbiskupa đakovačko-osječkog u miru predstavljena su u srijedu 22. listopada u Dvorani „Vijenac“ u Zagrebu. Na predstavljanju ovog dragocjenog opusa mons. Srakića okupili su se (nad)biskupi Hrvatske biskupske konferencije, predstavnici crkvenog, političkog i kulturnog života u Hrvatskoj.

glavna.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
22.10.2014 23:37
Na početku predstavljanja bogatog opusa nadbiskupa Srakića od 12 svezaka prigodnu riječ uputio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a o Sabranim djelima govorili su predsjednik Matice Hrvatske akademik Stjepan Damjanović, urednik izdanja mons. dr. Vladimir Dugalić i član Uprave Glasa Slavonije d.d. Marijan Beljan. 

„Kroz opus od 12 djela, mons. Srakić darovao je Crkvi i hrvatskom narodu knjige putem kojih su približeni ljudi, događaji i ideje te su one trajni spomen jednog vremena“, istaknuo je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Predsjednik HBK zadarski nadbiskup Želimir Puljić podsjetio je kako je mons. Srakić bio na čelu HBK od 2007. do 2012. te mu zahvalio na svemu u čemu je zadužio Crkvu u Hrvata.

„Kroz ova djela mons. Srakić približio je čovjeku tajnu života i Stvoriteljevu ljubav. Kroz prikaz bitnih događaja hrvatske crkvene i političke povijesti, očitovalo se biskupsko geslo mons. Srakića 'nadom i radom'“, poručio je mons. Puljić.

Da je pet godina bilo potrebno kako bi se Sabrana djela mons. Srakića izdala, istaknuo je mons. dr. Vladimir Dugalić koji je ujedno i urednik izdanja.

„Skupljajući sve građu mons. Srakića tematski smo uredili knjige. Svaka knjiga ocrtava jedan segment rada i zanimanja mons. Srakića te djela daju pregled svega čime se đakovačko-osječki nadbiskup bavio“, naglasio je mons. Dugalić.

Kako je rekao, Sabrana djela sadrže znanstvene radove mons. Srakića, prigodne propovijedi, povijesne činjenice pribavljene u arhivskoj građi, zapis kroz razdoblje Domovinskog rata i intervjue.

Član Uprave Glasa Slavonije d.d. Marijan Beljan zahvalio se Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji na povjerenju i partnerskoj ulozi u izdavanju 12 svezaka Sabranih djela mons. Marina Srakića.

„Mons. Marin Srakić je čovjek s posebnim interesima – profesor, svećenik i biskup te je sve to sakupljeno u 'Sabranim djelima'  te je potrebno strpljenje kako bi se svih 12 knjiga pročitalo. No, mons. Srakić uspio je pisati na način da je mislima probrano, a riječima tijesno“, poručio je predsjednik Matice Hrvatske akademik Stjepan Damjanović.

Okupljenima se obratio i mons. Marin Srakić, nadbiskup đakovačko-osječki u miru koji je istaknuo kako je njegova želja bila da bude župnik u selu, a ne profesor i nadbiskup.

„Ovo što sam napisao, želio bih da bude na radost i dobro svima. Od malih nogu volio sam knjige i na poticaj drugih bavio sam se prikupljanjem arhivske građe i bavio se znanstvenim radom. Hvala svima na prekrasnom daru 'Sabranih djela' za 50 godina svećeništva i 20 godina biskupstva“, poručio je mons. Srakić.
 

Fotogalerija
f8
f7
f6
f5
f4
f3
f2
f1

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: