Projekcija Laudatovog filma u Vodicama

Projekciju na otvorenom organiziraju Grad Vodice i Laudato TV.

U-ime-naroda.jpg
Autor
Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
21.08.2019 15:05

Povodom Europskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u četvrtak, 22. kolovoza 2019. godine u Vodicama, na Trgu kneza Branimira u đardinu,  s početkom u 21 sat, bit će prikazan Laudatov film 'U ime naroda'.

Projekciju na otvorenom organiziraju Grad Vodice i Laudato TV.
 

O filmu
U Dubrovnik su 18. listopada 1944. ušle prve partizanske postrojbe. Prve žrtve tzv. oslobođenja Dubrovnika bila su 13-orica mladih tek mobiliziranih Konavljana, pripadnika hrvatske vojske domobrana. Njih su partizani ubijali i bacali niz hrid Orsulu koja se nalazi na istočnom ulazu u grad. Tijela tih žrtava danima poslije plutala su na očigled građana oko dubrovačkih zidina.

Tjedan kasnije u Dubrovniku se pojavio oglas na kojem su bila imena viđenijih ljudi iz Dubrovnika i okolice. Oni su javno optuženi za neprijateljsku djelatnost protiv nove komunističke vlasti. Bez ikakvog suđenja tajno su prevezeni na obližnji otočić Daksu i likvidirani. Iako nikome nije dokazana krivnja, tada je brutalno ubijeno i osam svećenika, među kojima i p. Petar Perica, autor poznatih stihova 'Zdravo djevo, kraljice Hrvata' i 'Do nebesa nek se ori'. Ubijen je i tek imenovani gradonačelnik Dubrovnika dr. Niko Koprivica. Nekoliko mjeseci poslije lažno je osuđen i mladi dominikanac fr. Dominik Barač kojeg su komunističke vlasti smaknule u Trogiru.

Ekshumacija posmrtnih ostataka na Daksi koja je bila tek 2010.g. pomogla je da se sazna stvarni broj likvidiranih - sveukupno 53.  Otočić još uvijek krije grobišta koja vape za istinom i pravdom.

Dokumentarni film ''U ime naroda'' rekonstruira događaje koji su pokrenuli rijeku izbjeglica prema Sloveniji i Austriji. Upravo je s juga Hrvatske započeo Križni put u povijesti poznat kao ''Bleiburška tragedija hrvatskog naroda''. Film također podsjeća da za zločine nitko do sada nije odgovarao iako se zahvaljujući sačuvanim dokumentima pouzdano znaju imena odgovornih.

Scenaristica i redateljica filma 'U ime naroda' je Nada Prkačin, a producentica direktorica Laudato TV-a Ksenija Abramović.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!