Retrospektivna izložba hrvatskih svetaca i blaženika otvorena na zagrebačkoj Pešćenici

Izložba se može razgledati do Uskrsa.

sveci-i-blazenici.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
19.02.2019 10:16

Retrospektivna izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'', u organizaciji Galerije hrvatske sakralne umjetnosti ''Laudato'' i Samostana bl. Augustina Kažotića, otvorena je u utorak 18. veljače u tome samostanu na Peščenici u Zagrebu.
 
Riječ je o putujućoj izložbi koja ovoga puta donosi radove više likovnih umjetnika koji su bili autori samostalnih izložaba na dosadašnjim manifestacijama ''Dana hrvatskih svetaca i blaženika'', a koji se od 2008. godine održavaju u Križevcima. Riječ je o djelima: Branimira Dorotića, Maje Vidović, Josipa Botterija Dinija, Ane Marije Botteri, Hrvoja Marka Peruzovića, Ante Mamuše i Ivane Ćavar.

Izložbu prati prigodni katalog.
 
Izložbu ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' potaknula je prije deset godina direktorica galerije i televizije ''Laudato'' Ksenija Abramović uvidjevši na vjernici slabo poznaju hrvatske svece i blaženike. Istaknula je da su se tijekom ovih deset godina na izložbi koja je bila u nekoliko hrvatskih gradova mogla vidjeti 172 djela.

- Ja bih rekla da to nije samo izložba, to je više od izložbe. Njome smo htjeli potaknuti hrvatski narod da bude bliže sa svojim svecima i blaženicima, da ih bolje upozna, da se njima više moli. Svaki umjetnik je na jedan svoj poseban način dao obol liku sveca i, kako sami kažu, zadatak nije bio lagan jer je samoj slici trebalo dodati ono nadnaravno, ono sveto. Svaki od njih u tome je uspio - zaključila je Ksenija Abramović.
 
Povjesničar umjetnosti Stanko Špoljarić je kazao da je ovogodišnja izložba rezime do sada prijeđenog puta, a odabrano je po nekoliko slika od svakog umjetnika koji su doživljajem i slikarskom vještinom prikazali te 'divne moralne vertikale i primjere ljubavi Krista u našem narodu'.
 
Riječ je o sv. Leopoldu Bogdanu Mandiću, sv. Marku Križevčaninu, sv. Nikoli Taveliću, bl. Alojziju Stepincu, bl. Ivanu Merzu, bl. Katarini Kosača – Kotromanić, bl. Ozani Kotorskoj, fra Anti Antiću, slugi Božjem Petru Barbariću te Širokobriješkim mučenicima i Drinskim mučenicama.
 
Izložbu je otvorio provincijal hrvatskih dominikanaca fr. Slavko Slišković, a u dvorani dominikanskoga samostana na zagrebačkoj Peščenici može se razgledati do Uskrsa. Nakon toga, izložba će biti postavljena u dvorani kapucinskog samostana sv. Leopolda Mandića u zagrebačkoj Dubravi.
 
Na otvorenju je također rečeno da će organizaciju izložbe, nakon ovog desetog izdanja, preuzeti Nacionalno svetište sv. Josipa u Karlovcu, gdje se već priprema nova izložba.
 

 

Fotogalerija
otvorenje-izlozbe

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: