U Matici hrvatskoj predstavljen program obilježavanja 150 godina Vijenca

Programom će se odati priznanje i generacijama matičara koji su u različitim (ne)vremenima izgrađivali hrvatsku kulturu i naciju.

vijenac.jpg
Autor
Laudato/L.G.
Fotograf
Vijenac
Objavljeno:
 
10.05.2019 13:15

U Matici hrvatskoj je predstavljen program proslave 150. obljetnice časopisa "Vienac", stožernoga lista hrvatske književnosti 19. stoljeća, te 25. godišnjice obnovljenog Vijenca, novina za kulturu Matice hrvatske. Na konferenciji su govorili predsjednik Matice hrvatske Stipe Botica, profesorica Suzana Coha s Filozofskog fakulteta u Zagrebu te glavni urednik Vijenca Goran Galić.

Na konferenciji su podsjetili na važnost povijesne uloge Matice hrvatske, koja je od osnutka 1842. izdavala knjige i časopise na hrvatskom jeziku, poput Kola, Nevena i Vienca, odigravši važnu ulogu u razvoju hrvatske književnosti i kulture.

Profesorica Coha naglasila je da je "Vienac" pokrenut inicijativom hrvatskih književnika koji su shvatili da je za profilaciju nacionalne književnosti kao glavnoga zaloga nacionalnoga identiteta ključno „objediniti snage“. Na konferenciji je posebno istaknut August Šenoe kao najveći urednik Vienca kojiga je uređivao čak sedam godina, a na njegovim stranicama objavio neke od najvažnijih vlastitih naslova poput djela "Zlatarevo zlato", ali i drugih.

Da je "Vijenac" godinama uspio ostati prvorazredni nacionalni kulturni brend svjedoči čak šest inačica Vijenca, među kojima je i današnji Vijenac, a zasluge za ovaj jubilej Goran Galić pripisuje svim dosadašnjim urednicima i njihovim timovima, koji su oko Matice hrvatske i Vijenca okupili vodeće hrvatske kritičare i novinare.

Okrugli stol "Kultura u medijima" 16. svibnja u Matici hrvatskoj okupit će urednike kulturnih rubrika, komunikologe i predstavnike Ministarstva kulture, a od 6. lipnja do 17. srpnja u Knjižnici HAZU bit će postavljena izložba o 150 godina Vijenca. U listopadu je na programu znanstveni simpozij o Vijencu, a sve će kulminirati središnjom svečanom proslavom potkraj godine, uoči rođendana najvećega Vijenčeva urednika Augusta Šenoe. U planu su i programi u Matičinim ograncima diljem zemlje.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: