Uoči blagdana sv. Leopolda otvorena izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu"

Izložba "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademske slikarice Ivane Ćavar otvorena je 11. svibnja u Samostanu i župi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Gornjoj Dubravi, dan uoči blagdana sv. Leopolda B. Mandića.

IMG_0790.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
12.05.2018 22:10

U programu su uz autoricu Ivanu Ćavar sudjelovali gvardijan samostana fra Juro Šimić, direktorica galerije i televizije Laudato Ksenija Abramović i likovni kritičar Stanko Špoljarić. U glazbenom dijelu otvorenja nastupio je VIS Laudato TV, a kroz program vodila predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić Tanja Baran. 

Organizatori izložbe su Galerija hrvatske sakralne umjetnosti Laudato, Hrvatska kapucinska provincija i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana Dr. Stjepan Kranjčić.

Slike u tehnici ulja na platnu autorica je oblikovala za 9. Dane hrvatskih svetaca i blaženika koji se održavaju u Križevcima. Nakon toga izložba je bila postavljena u galeriji Vinko Draganja, OP dominikanskoga samostana u Splitu te u samostanu i župi bl. Augustina Kažotića na zagrebačkoj Peščenici.

Izložbu prati sadržajan katalog. U njemu je stručnu analizu izloženih radova napisao likovni kritičar Špoljarić. Objavljen je i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih, te su prikazani portreti svih naših proglašenih duhovnih velikana.
 
Izložbi su prisustvovali i Iwo Bender, regionalni menadžer američke katoličke televizije EWTN-a za srednjoistočnu Europu te Piotr Pietrus i Paweł Sicinski koji osnivaju podružnicu EWTN-a u Poljskoj.
 
Na izložbi su najavljeni 10. Dani hrvatskih svetaca i blaženika koji će se održati od 24. do 27. svibnja u Križevcima. I ove godine, prvi dan manifestacije otvara se jubilarna izložba ''Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu'' koja će sakupiti najbolja djela od proteklih godina.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: