Deset katoličkih filmova koje se isplati pogledati

Večernji sati uvijek su nekako rezervirani za druženje, a ponekad to znači i pogledati koji film s obitelji ili prijateljima. 

Autor
churchpop.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
11.05.2021 18:48

 

Prenosimo vam dvanaest odličnih katoličkih filmova koje bi svatko trebao pogledati.

10. There Be Dragons – Ako vas zanima početak osobne prelature Opus Dei te rani dani svetog Josemarie Escrive, onda je ovo pravi film za vas. Teme poput svetosti, ljubavi, praštanja, ali i mržnje i nasilja – sve je to prožeto u ovom vrhunskom djelu. 

9. The Song of Bernadette – Kao što se u naslovu može i naslutiti, radnja filma vrti se oko djevojčice Bernadette Soubirous koja je doživjela ukazanja Blažene Djevice Marije u Lurdu. Film je snimljen davne 1943. godine te je osvojio čak četiri Oscara.

8. Doubt – Radnja ovog filma smješta se 'daleke' 1964. godine u katoličkoj školi u Bronxu. Sve započinje kada jedna redovnica koja radi u školi postane sumnjičava prema jednom od svećenika otpuživši ga za pedofiliju. Iako je svećenik odbio optužbe, redovnica ne odustaje od istraživanja.

7. Romero – Potresna priča o salvadorskom nadbiskupu Oscaru Romeru. On je organizirao mirne proteste protiv tadašnjeg nasilnog vojnog režima, čak i po cijenu vlastite smrti. Papa Franjo proglasio ga je svetim u listopadu 2018. godine.

6. Nacho Libre – Ova meksičko-američka komedija inspirirana je prema katoličkom svećeniku koji je 23 godine nastupao kao hrvač kako bi 'zaradio' dodatan novac za sirotište kojim upravlja. Glavnu ulogu tumači poznati komičar Jack Black, pa osim ozbiljne kršćanske poruke ne će izostati ni smijeha.

5. Unplanned – Snimljen prema istoimenoj knjizi iz 2012. godine, film priča o životu Abby Johnson, odnosno kako je od upraviteljice klinike za pobačaj postala gorljiva aktivistica za život. Film je zadobio određene kontroverze u SAD-u jer je dobio ocjenu R, odnosno da nije za maloljetne osobe. Mnogi su u tome vidjeli apsurd: u nekim saveznim državama dopušteno je pobaciti maloljetnim djevojkama, ali ne i pogledati film bez pratnje odrasle osobe.

4. For Greater Glory – Film je poznat i po nazivu 'Cristiada', a riječ je o povijesnom ratu između 1926. i 1929. godine koji je meksički narod vodio protiv ateističke meksičke vlade. Mnogi ljudi bili su žrtve svoje vjere, a neki od njih proglašeni su blaženicima, poput dječaka Jose Luisa Sancheza.

3. Silence – Napeti film o dvojici portugalskih redovnika koji u Japanu pokušavaju pronaći svog učitelja za kojeg su čuli da je otpao od vjere. Film nikoga ne će ostaviti ravnodušnim jer prodire u dubinu svega onoga što vjerujemo i baca pravi pogled na mučeništva kršćana diljem svijeta.

2. Molokai: the Story of Father Damien – Biografski film priča o svetom Damienu de Veusteru, apostolu gubavaca koji je djelovao na havajskom otoku Molokaiju. Taj se otok tada smatrao 'grobljem i paklom živih' jer su tu boravili gubavci. On im je pružao utjehu, nadu i nadasve ljubav onima koje su svi odbacivali.

1. The Passion of the Christ – Vrhunski film Mela Gibsona o posljednjim trenutcima Isusova života. Ova biblijska drama približit će vam Isusovu muku na način na koji to nitko do sada nije uspio. Film je dobio izvrsne ocjene, mnoštvo nagrada i definitivno zaslužuje biti na prvome mjestu. Zagarantirano ćete biti dva sata privrženi uz ekran promatrajući što je sve Isus proživio da bi otkupio svijet.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Aktualno

Još iz rubrike: