"Dirljivo je vidjeti kako Bog poštuje slobodu"

Istaknuo je Papa u svojoj propovijedi na misnom slavlju na Kubi u ponedjeljak, 26. ožujka.

raul-castro-benedetto-xvi.jpg
Objavljeno:
 
28.03.2012 00:00

Nakon trodnevnog boravka u Meksiku Benedikt XVI. je u ponedjeljak, 26. ožujka popodne stigao u Kubu, gdje ga je dočekao kubanski predsjednik Raoul Castro zajedno s najvišim crkvenim predstavnicima i mnoštvom oduševljenih vjernika. „Uvjeren sam da Kuba u ovom važnom trenutku svoje povijesti gleda u budućnost i zbog toga nastoji obnoviti i proširiti svoje obzorje“, rekao je Sveti Otac po dolasku u zračnu luku Santiago de Cuba.

U zračnoj luci dočekao ga je predsjednik Raul Castro, brat Fidel Castra, koji se vjerojatno zbog teške bolesti neće susresti sa Svetim Ocem. Glasnogovornik Svete Stolice o. Federico Lombardi u više je navrata primijetio da ga je Papa spreman posjetiti.

Na glavnom trgu u Santiago de Cuba Antonio Maceo, gdje se okupilo više stotina tisuća vjernika, Benedikt XVI. je potom slavio misu prigodom obilježavanja 400. obljetnice kipa Bezgrešne Gospe Cobreske, zaštitnice Kube. Govorio je o ljubavi prema Bogu, istinskoj slobodi i obitelji utemeljenu na braku. Tijekom mise jedan prosvjednik je vikao protiv komunizma i tako u nekoliko navrata prekinuo službu Božju. Na misi je bio nazočan i predsjednik Raul Castro.

„Ako se isključi Boga, svijet postaje negostoljubivo mjesto za čovjeka, koji se osjeća razočaran. Stvaranjem čovjeka Bog je stvorio i prostor savezništva i ljubavi između Boga i čovječanstva koje mu odgovora", rekao je Papa komentirajući odlomak Evanđelja svetkovine Naviještenja Gospodinova.

"Dirljivo je vidjeti kako Bog poštuje ljudsku slobodu", istaknuo je papa Ratzinger i dodao kako je "poslušnost u vjeri istinska sloboda i pravo otkupljenje, proces kojim se ljudsku volju želi dovesti do potpunog zajedništva s Božjom voljom".

Osvrćući se na ulogu obitelji, utemeljenoj na braku, Sveti Otac je primijetio kako joj je Bog povjerio visoko poslanje, postavivši je kao temeljnu jezgru društva i pravu kućnu Crkvu. Kubi je potrebno svjedočanstvo vaše vjernosti, vašeg jedinstva i vaše sposobnosti prihvaćanja ljudskog života, posebno onog nezaštićenog i ugroženoga, zaključio je Papa.

Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!