„Papa Ivan Pavao II. je uzor svetosti“

Kardinal Stanislav Dziwisz, krakovski nadbiskup i dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II., nedavno je održao u Genovi predavanje „Blaženi Ivan Pavao II.: Papa i uzor za naše vrijeme“. Krakovski je nadbiskup definirao Ivana Pavla II. kao „Papu u službi Boga i čovjeka koji je odredio fizionomiju današnje Crkve“ i „jednog od najvećih duhovnih vođa današnjice“.

ivan-pavao-22.jpg
Objavljeno:
 
20.03.2012 00:00

Kardinal Stanislav Dziwisz, krakovski nadbiskup i dugogodišnji osobni tajnik pape Ivana Pavla II., nedavno je održao u Genovi predavanje „Blaženi Ivan Pavao II.: Papa i uzor za naše vrijeme“. Krakovski je nadbiskup definirao Ivana Pavla II. kao „Papu u službi Boga i čovjeka koji je odredio fizionomiju današnje Crkve“ i „jednog od najvećih duhovnih vođa današnjice“, prenio je portal Vatikan Insider.

Istaknuo je neke najznačajnije trenutke pontifikata i osobnosti pape Wojtyle podsjećajući na poziv „Ne bojte se“. Ivan Pavao II., rekao je kardinal, „pomogao je kršćanima cijelog svijeta da se ne boje priznati kršćanima, pripadati Crkvi, naviještati Evanđelje i da se ne boje istine“.

Upoznavši izravno nacizam, a potom i komunizam, budući papa Ivan Pavao II. „je shvatio da sve diktature svoju moć grade na strahu i da najjače oružje protiv svake diktature je oslobađanje od straha preko istine i solidarnosti“.

Govoreći o sadašnjem stanju u Poljskoj, krakovski je nadbiskup ustvrdio da „se u Poljskoj još branimo“. Napadi „ne dolaze od strane komunističke diktature već europske kulture“ i „postoji opasnost da demokracija postane diktatura“, jer postoje stremljenja koja nameću jednoumlje na području individualnih prava i bioetike“.

Izvor: Laudato/M.U.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!