"Sveci su čudesni vodiči na našem putovanju kroz život"

„Sveci su čudesni vodiči na našem putovanju kroz život“, poručuje američka novinarka Colleen Carroll Campbell kroz svoju knjigu duhovnih memoara “Moje sestre svetice”. U knjizi opisuje svoje svjedočanstvo vjere te potiče žene da se obrate svecima dok se bore za svoje dostojanstvo u modernom svijetu.

campbell2.jpg
Objavljeno:
 
17.12.2012 00:00

„Sveci su čudesni vodiči na našem putovanju kroz život“, poručuje američka novinarka Colleen Carroll Campbell kroz svoju knjigu duhovnih memoara “Moje sestre svetice”. U knjizi opisuje svoje svjedočanstvo vjere te potiče žene da se obrate svecima dok se bore za svoje dostojanstvo u modernom svijetu.

Campbell u knjizi opisuje svoj život i otkriva kako su neke bitke i odluke koje je donosila odražavale živote pojedinih svetaca, što ju je dovelo do zaključka da je učenje Crkve istinito i značajno. Dok je proučavala živote svetaca, osjetila je duboku povezanost s njima, a kad je zatražila njihovu pomoć otkrila je male znakove njihove prisutnosti u svom životu.

Knjiga “Moje sestre svetice” počinje s njezinim ranim studentskim danima. Iako je odrasla u katoličkoj obitelji, njezina vjera nije bila jaka. Osjećala se isprazno, a odgovore je prvo potražila na kolegiju feminističke filozofije. Ideje koje su s vremenom postajale sve radikalnije, nisu joj se svidjele. Naposljetku je zamolila Boga da joj otkrije tko je On i pomogne joj naći odgovore na njezina pitanja.

Ubrzo potom roditelji su joj darovali biografiju karmelićanke sv. Tereze Avilske i tu je našla prve odgovore. „Ona je prva svetica s kojom sam se mogla poistovjetiti jer je i ona na mnogo mjesta tražila Boga“, rekla je Campbell. Objasnila je da sv. Tereza za nju predstavlja mješavinu feminizma, slobode i vjere, a svetost je poput neke pustolovine.

Duhovno putovanje Colleen Campbell nastavilo se kad joj je otac obolio od Alzheimerove bolesti. „Bila sam prestravljena, nestrpljiva i frustrirana, a utjehu sam pronašla kod sv. Tereze iz Lisieuxa jer je i njezin otac bolovao od demencije. U njezinom životu našla sam nadu“, opisala je Campbell.

Poslije dok je radila u Bijeloj kući i nastojala održati ravnotežu između posla i obitelji, okrenula se sv. Faustini, jednostavnoj i neukoj poljskoj redovnici. Otkrila je vezu između poniznosti i povjerenja te shvatila da brak ne znači kraj slobode već upravo veću slobodu koju svijet jednostavno ne prepoznaje.

Borba s neplodnošću ponovno ju je odvela svecima. Ovaj put kod sv. Edith Stein, njemačke filozofkinje koje se obratila sa židovske na katoličku vjeru i umrla u koncentracijskom logoru. „Za mene je bio značajan njezin govor o dostojanstvu žena. Ona je smatrala da je majčinstvo dar koji je dan svakoj ženi, ali se manifestira na različite načine.“ Campbell je svoj dar usmjerila na posao i pomoć bolesnom ocu.

„Čitajući razmišljanja sv. Edith Stein i blaženog pape Ivana Pavla II. o dostojanstvu žena dobila sam odgovore na temeljna pitanja o vlastitoj vrijednosti u očima Boga“, rekla je Campbell koja se nada da će njezina knjiga nadahnuti i druge da doznaju više o svecima.

„Žene danas traže heroje i uzore, no moje putovanje mi je otkrilo da su moja pitanja o životu univerzalna, a sveci su sve to prošli i imaju potpune odgovore“, zaključila je Campbell.

Izvor: CNA

Fotogalerija
sestre

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!