Albaniju pogodili snažni potresi

Molimo za žrtve potresa koji su se dogodili u Albaniji i izražavamo tugu zbog izgubljenih života.

twitter.jpg
Autor
IKA/Laudato/L.Ž.
Fotograf
Twitter
Objavljeno:
 
27.11.2019 10:32

Snažni potresi magnituda 6,4 i 5,4 po Richteru pogodili su Albaniju u noći s ponedjeljka na utorak. Epicentar prvoga potresa, koji se dogodio nešto prije 4 sata ujutro, bio je između Drača i prijestolnice Tirane, na deset kilometara dubine. Potres je izazvao veliku materijalnu štetu, a nakon njega dogodio se i niz manjih potresa, prenosi IKA. Ima mrtvih i ozlijeđenih.

Tajnik Albanske biskupske konferencije i biskup Reshena, mons. Gjergj Meta, izjavio je kako je potres uzrokovao veliku štetu.

- Podrhtavanja tla bila su vrlo jaka, a najviše su pogođeni Drač, Lež, jadranska obala a osjetila su se i u Tirani. Do sada je utvrđeno nekoliko žrtava, ali pod ruševinama bi ih moglo biti još. (…) Ljude je obuzeo veliki strah; neki, budući da je bila noć, nisu imali vremena pobjeći na ulicu - rekao je mons. Meta u izjavi za agenciju SIR o situaciji u svojoj zemlji, prenosi IKA.

Biskup je naglasio da su se vladine strukture odmah pokrenule kako bi se spasilo one koji su ostali pod ruševinama i pomoglo preživjelima.

- Kao mjesna Crkva i s Caritasovom mrežom radimo na pružanju pomoći stanovništvu u čemu nam pomažu i naši međunarodni partneri, uključujući Caritas Europe i druga crkvena tijela. Dionici smo ovog tužnog trenutka u životu naše zemlje. Naša molitva i naša konkretna blizina upravljena je svim žrtvama i njihovim obiteljima. Izražavamo tugu zbog izgubljenih života, trudimo se donijeti utjehu i pomoć svima onima koji su pogođeni ovom nesrećom - izjavio je tajnik Albanske BK.

Nakon potresa iz 1979. godine, ovo je najsnažniji potres zabilježen u Albaniji. Prije četrdeset godina potres je posebno pogodio Skadar i uzrokovao mnoge žrtve.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu