Američki biskupi: Rasizam nije stvar prošlosti

Sedmorica biskupa koji predsjedaju odborima Biskupske konferencije Sjedinjenih Američkih Država objavila su priopćenje zbog ubojstva Afroamerikanca Georgea Floyda u Minneapolisu te nereda koji su uslijedili diljem SAD-a. U neredima je lakše oštećena bazilika u Minneapolisu.

1.jpg
Autor
IKA/Laudato/I.B.
Fotograf
Vatican Media
Objavljeno:
 
01.06.2020 11:08

Biskupi su se založili za mirne i nenasilne prosvjede te izrazili podršku 'zajednicama koju su razumljivo ogorčene'.

- Slomljena smo srca, zgroženi i ogorčeni zbog videa u kojem je još jedan Afroamerikanac ubijen pred našim očima - izjavili su američki biskupi.

Izrazili su svoju molitvenu blizinu preminulom i svima koji su život izgubili na sličan način te tugujućim obiteljima i prijateljima. Također su se založili za zaustavljanje nasilja, izražavajući nadu da će potpuna istraga dovesti do utvrđivanja odgovornosti i do stvarne pravde.

- Rasizam nije stvar prošlosti, odnosno nije prolazno političko pitanje koje se spominje kada je to prikladno. To je realna i postojeća opasnost s kojom se moramo direktno suočiti - istaknuli su.
Podsjetivši na svoje posljednje pismo protiv rasizma, biskupi su istaknuli kako se ne smiju zatvoriti oči kod narušavanja ljudskog dostojanstva i života.

- Ljudi dobre savjesti nikada ne smiju zatvoriti oči kada su građani lišeni ljudskog dostojanstva, pa čak i života. Nezainteresiranost nije opcija. Kao biskupi nedvosmisleno tvrdimo da je rasizam životno pitanje - rekli su biskupi.

Uputili su katolicima poziv na molitvu za 'novo izlijevanje Duha Svetoga' i 'vrhunaravnu želju da se oslobodimo štete koju uzrokuju pristranost i predrasude'. Na kraju, američki biskupi pozvali su sve katolike na molitvu za 'izlječenje naših duboko slomljenih pogleda na druge i isto tako duboko slomljenog društva', prenio je Vatican News.

U Minneapolisu je istoga dana u požaru oštećena bazilika, koja se nalazi nešto više od 1.5 km od središta nereda.

-Bazilika Svete Marije jučer je lakše oštećena. U incidentu nitko nije ozlijeđen. Naša šteta u odnosu na ono što se događa u gradu stvarno je minimalna. Sigurnosno osoblje će surađivatii u policijskoj istrazi -  kazala je glasnogovornica Bazilike.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!