Argentinska biskupija gradi 400 svetišta u čast Djevice Marije

Ove godine Argentina slavi 400. godina otkrića kipa Djevice Marije te 500. obljetnica prve katoličke mise u Argentini.

5.jpg
Autor
aleteia.org/laudato.hr/D.R.
Fotograf
shutterstock,com
Objavljeno:
 
11.02.2020 11:36
Župe argentinske provincije Catamarca odlučile su da će ove godine zajedno sagraditi 400 Marijinih svetišta u spomen na 400. obljetnicu otkrića kipa Djevice Marije.

Legenda kaže da je između 1618. i 1620. neimenovani Argentinac iz službe Manuel Salazar pratio vidljivi trag u tlu dok nije naišao na plitko kameno udubljenje u kojem je pronašao kip Djevice Marije. Kip je bio u obliku tanke kože nalik na rodne Argentince i rukama podignutim na molitviu. Otkriće je u početku držao u tajnosti, ali ga je kasnije otkrio Salazaru te se brzo razvila pobožnost prema tom kipu.

Do sada su na tom mjestu zabilježena mnoga čuda, uključujući i izlječenje terminalnih bolesti, sljepoće i paralize. Smatra se da je to područje spasilo ljude i od zaraze skakavaca i glista.

U čast obljetnice pronalaska kipa, argentinski katolički biskupi proglasili su 2020. Marijinom godinom. Također su napomenuli kako je ova godina posebno značajna za Argentinu, jer obilježava 500 godina od kada je na njihovom tlu slavljena prva katolička misa.

Ideja o izgradnji 400 marijanskih svetišta potekla je iz župe Gospe od krunice, ali mjesni biskup Luis Urbane zalagao se da ta ideja obuhvati sve biskupijske župe. Očekuje se da će svaka župa tijekom 2020. godine izgraditi 13 svetišta.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu