Biskup sa sjevera Floride traži ukidanje smrtne kazne u toj državi

Na području biskupije sv. Augustina na sjeveru Floride nalazi se više od 27 zatvora u kojem borave zatvorenici sa izrečenom smrtnom presudom.

3.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
28.05.2020 15:20

Barem dva puta godišnje biskup mjesne Crkve Felipe Estevez odlazi u posjet zatvorenicima, a posljednjih dana pastoralnim je pismom uputio apel da se u Floridi ukine smrtna kazna. 

- Pravda mora biti povratnička, a ne osvetoljubljiva. Ne želimo da itko u društvu bude u opasnosti zbog zločinaca, ali ne mislimo da je smrt odgovor na njihov zločin. Ubijanje onih koji su ubili zatvara krug nasilja - rekao je biskup Estevez za Catholic News Agency.

Podsjetio je na Isusu gestu oprosta na križu u kojem je izašao iz kruga nasilja.

- Moramo zaustaviti smrtnu kaznu jer je nepotrebna. Svoju energiju možemo uložiti u bolji zatvorski sustav tako da ti zatvorenici koji predstavljaju opasnost po društvo ne bi nekome naštetili - ističe Estevez napomenuvši da je od 1983. godine izvršeno 350 smrtnih kazni bez ijednog pomilovanja.

Svojim pismom biskup Estevez želi iskazati posvećenost i brigu onima koji su uključeni u smrtne kazne. Naglasio je kako zatvorski kapelani u ukupno 27 zatvora na području biskupije pružaju prijeko potrebnu pratnju zatvorenicima, pomažući im da se pokaju prije izvršenja kazne.

- Dok se prema njima postupa s ljubavlju nešto se dogodi u njihovim srcima, ta nježnost promijeni njihova srca. A to je vrlo spor proces jer su oštećeni nasiljem. Međutim, nježnost, milost, pratnja i prijateljstvo i dijalog stvara kulturu mira - rekao je biskup dodavši kako se ne smijemo baviti osvetom nego nasilje liječiti milosrđem.

Inače, papa Ivan Pavao II. je u enciklici Evangelium vitae primjetio da su slučajevi u kojima je rijetka 'apsolutna nužnost' smrtne kazne, ako ne i praktično nepostojeća. Pritom je rekao da čak ni ubojica ne gubi svoje osobno dostojanstvo, a sam Bog to jamči.

Papa Benedikt XVI. nastavio je podržavati ograničavanje i iskorjenjivanje smrtne kazne za vrijeme svog pontifikata, da bi papa Franjo 2018. godine naredio izmijenu Katekizma Katoličke Crkve po kojoj je smrtna kazna neprihvatljiva i napad na nepovredivost i dostojanstvo osobe.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!