Bolivijski biskupi traže transparentnost zbog navodne izborne prijevare

U izjavi pod naslovom „Razumijevanje i mir, s istinom i pravdom“ katolički biskupi Bolivije izrazili su duboku zabrinutost zbog trenutne situacije nereda i nemira u zemlji.

6.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
06.11.2019 11:08

Biskupska konferencija u Boliviji pozvala je izborne dužnosnike da proces brojanja glasova učine "transparentnim". Njihov poziv dolazi u vrijeme nereda u zemlji nakon navodnih prijevara na predsjedničkim izborima 20. listopada.

U izjavi pod naslovom „Razumijevanje i mir, s istinom i pravdom“ katolički biskupi Bolivije izrazili su duboku zabrinutost zbog trenutne situacije nereda i nemira u zemlji. Izjava od 31. listopada poziva na okončanje nasilja koje opterećuje društvo i potiče dijalog između strana da se riješi sukob.

- Molimo [vođe i političare] da slušaju narod i čuvaju demokraciju, jedini sustav koji može jamčiti slobodu, zajedničko dobro i razvoj  - kazali su biskupi.

Biskupi također nude prijedlog da bi "potpuna, dogovorena i obvezujuća službena revizija [glasanja] mogla biti osnova za konačni dijalog."

- Potpuno, jer uzima u obzir sve faze izbornog procesa, a ne samo konačno glasovanje; složno, jer pozdravlja mišljenje svih koji su uključeni; obvezujuće, jer se svi moraju obvezati na prihvaćanje rezultata - napisali su biskupi.

Biskupi nasilno osuđuju nasilje između vlasti i građana i zaključuju pozivajući sve na molitvu za mir u trenutku u kojem zemlja ima posebnu potrebu za mirom i pravdom.

Brojanje glasova bilo je obustavljeno gotovo 24 sata nakon zatvaranja birališta, da bi se naglo otvorilo da bi se predsjedničkom kandidatu Evu Moralesu, prvom autohtonom predsjedniku zemlje, dala još veća prednost.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!