Brod-bolnica "Papa Franjo" započinje s radom u područjima Amazone

Na 32-metarskom brodu nalazi se bolnica, s posadom od 10 članova i 20 volontera medicinske struke koji će posjetiti oko 1000 mjesta Amazone.

D_JJlA9X4AUIRAz.jpg
Autor
vaticannews.va/IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
twitter.com
Objavljeno:
 
18.08.2019 10:50

Brod-bolnica stigao je u nadbiskupiju Belém do Pará u Brazilu u 17. kolovoza te započinje s radom u područjima Amazone do kojih je moguće doći isključivo rijekom, piše Vatican News. Papa napominje da će brod donijeti Riječ Božju, ali i ponuditi bolju zdravstvenu skrb najpotrebnijima.
 
Kako prenosi Agencija Fides, inicijativa je nastala 2013. godine u Riju de Janeiru, prilikom posjeta pape Franje bolnici koju je osnovalo bratstvo Franje Asiškoga. Naime, Sveti je Otac tada upitao osnivača, fra Francisca Belottija, jesu li prisutni u Amazoniji? Nakon što mu je negativno odgovorio, Papa je jednostavno rekao: 'Onda morate ići.' Ubrzo je bratstvo preuzelo brigu o dvjema napuštenim bolnicama na tom području, a kada su uvidjeli da stanovništvo koje živi na obalama Amazone do bolnica može doći samo uz znatne teškoće, shvatili su da je jedino rješenje da bolnica dođe njima. Izgradnja broda omogućena je zahvaljujući sporazumu s Državom koja je tom projektu dodijelila financijska sredstva.
 
Brod- bolnica 'Papa Franjo' donosit će evanđelje i liječničku skrb za više od 700 tisuća stanovnika Amazonije, u brazilskoj državi Pará, do kojih se može doći samo rijekom.
 
Na ceremoniji lansiranja broda-bolnice pročitano je pismo pape Franje u kojem izražava ‘veliko zadovoljstvo’ kojim se pridružuje onima koji sudjeluju ‘u ovom trenutku radosne zahvalnosti Bogu’.
 
Papa je dodao da je ‘prvotna’ misija bolničkog broda promocija ‘bogatog života’ kojeg Isus nudi svim ljudima. Papa Franjo je u pismu podsjetio i na sliku Crkve kao ‘terenske bolnice’ koja ‘dočekuje sve bez razlike ili uvjeta’.
 
Smatra kako će brod kao znak vjere i kršćanske solidarnosti donijeti, osim bolničke pomoći, duhovnu utjehu i smirenje potrebnima. Papa je na kraju pisma zahvalio glavnim zagovornicima ove inicijative biskupu Bernardu Bahlmannu iz Óbidosa u Brazilu i franjevcima iz Providneca.
 
Misiju će koordinirati svećenik iz bratstva, zadužen za navještaj Riječi Božje lokalnom stanovništvu, kao i za osiguravanje čovječnoga pristupa i dostojanstvenog pružanja pomoći.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!