Danas se obilježava Svjetski dan misija odnosno Misijska nedjelja

Ove godine Misijska nedjelja je u znaku Izvanrednog misijskog mjeseca, kojeg je proglasio papa Franjo.

Misije-1.jpg
Autor
Laudato/D.T.
Fotograf
misije.hr
Još je davnog 14. travnja 1926. godine papa Pio XI. odredio da pretposljednja nedjelja u listopadu bude dan molitve i posebne misijske animacije. U tim dijelovima svijeta, uz osnivanje novih kršćanskih zajednica i širenje vjere, misionari i misionarke pomažu u razvoju lokalnih zajednica; osnivajući i gradeći obrazovne ustanove, pružajući im zdravstvenu zaštitu, podučavajući lokalno stanovništvo različitim zanatima, brinu o prehrani djece i sl.
 
Misije nisu samo stvar misionara i misionarki u misijskim zemljama Afrike, Azije, Amerike, Oceanije, nego su i zadaća nas u domovini. Misije su živa povezanost molitve, darivanja i primanja između misijskih postaja u dalekom svijetu i naših župnih zajednica, pišu iz Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj. Papinska misijska djela u svim zemljama svijeta pozivaju na molitvenu i materijalnu pomoć misijskim zemljama diljem svijeta.
 
U ovogodišnjoj poruci pape Franje za svjetski dan misija stoji kako se ne smije uskratiti navještaj da je pozvan biti posinovljeno dijete Božje i prepoznati svoje osobno dostojanstvo i intrinsičnu vrijednost svakog ljudskog života od začeća do prirodne smrti. Papa naglašava kako rašireni sekularizam, u kojem dolazi do agresivnog kulturalnog odbacivanja Božjeg očinstva u našoj povijesti, sprječava svako istinsko sveopće bratstvo koje se izražava u uzajamnom poštivanju život svakog ljudskog bića.
 
- Bez Boga Isusa Krista svaka se razlika svodi na paklenu prijetnju koja sprječava svako bratsko prihvaćanje i plodonosno jedinstvo ljudskog roda – stoji u papinoj poruci. 
 
Cijeli mjesec listopad  papa  Franjo  je  proglasio  Izvanrednim  mjesecom  misija,  povodom  100.   obljetnice apostolskog pisma Maximum Illud kojim, te 1919. godine, papa Benedikta XV ponovno  podsjeća  Crkvu  na  svetu  i  glavnu  zadaću  koju  joj  je  povjerio  Isus:  ''Pođite  po  svem  svijetu,  propovijedajte evanđelje svemu stvorenju.''  (Mk 16, 15), i u kojoj je definirao principe i prioritete  katoličkih misija ad gentes za razdoblje koje traje sve do danas.  Kao što znate Papinska misijska djela zalažu se za promicanje i pomoć misijskim naporima Crkve,  molitvom, samopožrtvovanjem i misijskim zvanjima.  
 
Svi smo pozvani aktivno sudjelovati u misijskom djelu Crkve: molitvom, svjedočanstvom života i zajedništvom dobara. Misijske materijale i ideje za konkretnu pomoć misijama pronađite na službenoj stranici Papinskih misijskih djela u RH www.misije.hr.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!