Demantirana vijest o svećeniku koji se odrekao respiratora u korist drugoga

Ispričavamo se svim našim čitateljima i pratiteljima na krivom informiranju.

13.jpg
Autor
laudato.hr/D.R.
Fotograf
araberara.it
Objavljeno:
 
25.03.2020 15:55

Gotovo svi mediji prenijeli su vijest, a tako i mi, da je talijanski svećenik Giuseppe Berardelli preminuo od posljedice koronavirusa, nakon što je svoj respirator stavio na raspolaganje nekoj mlađoj osobi.

Vijest o nesebičnom davanju kako bi se spasio drugi život brzo se proširila, međutim, čini se kako ta vijest i nije posve točna. Naime, strani portali poput Catholic News Agency i Crux, od kojih često 'crpimo' vijesti, slove kao vjerodostojni, ali ovoga puta vijest je otiša prebrzo. I prije nego je stigla potvrda. Tko je i zašto to učinio, nije nam poznato. 

Budući da je domaćim portalima bilo gotovo nemoguće provjeriti informaciju, koja se proširila po mnogim drugim kršćanskim portalima, uzdajući se u dosadašnja pozitivna iskustva i mi smo odlučili prenijeti tako inspirirajuću vijest. Međutim, ljudi griješe, pa tako i novinari. Stoga se ovom prigodom ispričavamo svim našim čitateljima i pratiteljima na krivom informiranju.

Catholic News Agency objavio je ispravku teksta kako je Berardelli doista preminuo od koronavirusa, ali da nije odbacio respirator u korist mlađe osobe. Međutim, isti navode kako je Dellevite, dugogodišnji prijatelj preminulog svećenika, rekao kako bi se o. Berardelli sigurno odrekao mjesta na intenzivnoj njezi za mlađeg pacijenta da je mogao.

Unatoč ovoj pogrešci, željeli bismo naglasiti kako bi nas sporna vijest mogla podučiti da doista ima onih koji svoj život daju za druge - a ne dospiju u medije - te nas može ohrabriti da kršćanska nesebičnost zaživi u nama.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu