Egipat legalizira preko tisuću crkava sagrađenih bez dozvole

Egipat će ubrzati proces legalizacije više od tisuću kršćanskih crkvi sagrađenih bez potrebnih građevinskih dozvola.

kopt-eg.jpg
Autor
vaticannews.va/laudato.hr/D.R.
Fotograf
vaticannews.va
Objavljeno:
 
06.08.2019 18:21

Prije skoro tri godine egipatski parlament odobio je nove zakone koji se odnose na izgradnju i upravljanje bogoslužnih mjesta. Time je ukupno 1109 kršćanskih crkava i crkvenih objekata dobilo 'zeleno' svjetlo za legalizaciju.

Posljednjih dana, kako navodi Vatican News, legalizirano je 88 koptskih crkava. Većina objekata sagrađena je prije donošenja novog zakona iz 2016. godine, a problem je bio u tome što su sagrađene bez potrebnih dozvola.

Naime, zakonom iz 1934. godine građevinske dozvole za gradnju novih crkvi mogle su se izdati samo predsjedničkim dekretom. U praksi je primjena tog zakona branila gradnju novih bogoslužnih mjesta gdje su kršćani živjeli, posebno u rijetko naseljenim područjima Gornjeg Egipta. Lokalne kršćanske zajednice često su taj zakon ignorirale te su gradili crkve bez odobrenja.

Islamističke skupine ponekad su koristile 'ilegalne' crkve kao izgovor za izazivanje napada i činjenja nasilja prema kršćanima. Kako bi popravili situaciju, egipatski Ustav naložio je parlamentu da 'ažuriraju' zakon iz 1934. godine na način koji kršćanima jamči slobodu prakticiranja vjerskih obreda.

Na temelju novog zakona osnovano je povjerenstvo koje provjerava ispunjavaju li crkve standard utvrđene gradnjom. Kako su gotovo sve crkve prošle provjeru povjerenstva, kršćanske zajednice sada mogu vršiti bogoštovlje bez straha od protjerivanja.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!