Ekumenski susret u Areni Malmö: Puno je više onoga što nas spaja nego što nas dijeli

Nakon ekumenske molitve u luteranskoj katedrali u Lundu, papa Franjo je sudjelovao i na ekumenskom susretu u Areni u Malmöu.

malmo.jpg
Autor
IKA/Laudato/M.P.
Fotograf
screenshot
Objavljeno:
 
01.11.2016 13:26

U prvom dijelu susreta predstavljena su svjedočanstva, na koja se u kasnijem govoru osvrnuo i papa Franjo.
 
- Zahvaljujem Bogu za ovo zajedničko obilježavanje 500-godišnjice reformacije koje se spominjemo obnovljeni u duhu i spoznaji da je jedinstvo kršćana prioritet, jer je među nama puno više onoga što nas spaja, od onoga što nas dijeli. Put koji smo zajedno započeli da postignemo jedinstvo je veliki dar koji nam Bog daruje. Uz njegovu pomoć danas smo se okupili ovdje, luterani i katolici u duhu zajedništva da bi svoj pogled usmjerili k jedinome Gospodinu, Isusu Kristu - rekao je uvodno papa Franjo.

Nadalje, Papa je naglasio kako je 'dijalog pomogao rasti u uzajamnom razumijevanju', te je potaknuo 'međusobno povjerenje i potvrdio želju za hodom prema punom zajedništvu'.
 
Podsjetio je, kako je u tom ozračju potpisana izjava o suradnji između Caritas Internationalis i Svjetske službe Svjetske luteranske federacije s ciljem razvijanja i jačanja duha suradnje na promicanju ljudskog dostojanstva i socijalne pravde. 

Potom se Papa osvrnuo na četiri svjedočenja. Pranita je govorila o klimatskim promjenama i brizi za sve stvoreno. Mons. Hector Fabio progovorio je o zajedničkim naporima koje ulažu katolici i luterani u Kolumbiji. Marguerite je iznijela svoje svjedočanstvo pomaganja djeci žrtvama nasilja i nastojanjima oko mira u Ruandi. Rose, pak je progovorila o nadi mladih azilanata.

Papa Franjo ih je ohrabrio u njihovim nastojanjima i djelovanjima. Posebnu pak je zahvalu uputio svim vladama koje pomažu izbjeglicama, raseljenim osobama i tražiteljima azila. 

- Svako djelovanje koje je usmjereno na pomoć tim osobama koje su potrebne zaštite predstavlja geslo solidarnosti i priznavanje njihovog dostojanstva. Za nas kršćane je zadatak ići ususret odbačenima i marginaliziranima na rub našega svijeta; učiniti opipljivim nježnost i milosrdnu ljubav Boga koji nikoga ne odbacuje, već prihvaća svakoga - poručio je Papa.

Ohrabrio je i kršćane u Siriji, konkretno u Aleppu preko biskupa Antoina.

- Draga braćo i sestre nemojmo dozvoliti da nas obeshrabri malodušnost. Svjedočanstva koja smo čuli daju nam novi poticaj da radimo još više zajedno. Na povratku kućama ponesimo u nama opredjeljenje za to da bi svaki dan činili geste mira i pomirenja, da bi bili hrabri i vjerni svjedoci kršćanske nade, jer znamo: kršćanska nada ne razočarava - zaključio je Papa.

Inače, prihod od ulaznica na susret bio je namijenjen za Siriju.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu