Europski Caritas pozvao EU na nepristranu humanitarnu pomoć

Europski Caritas pozvao je Europsku uniju da slijedi europski politički konsenzus o neovisnosti i nepristranosti pri konkretnoj pomoći u saniranju posljedica katastrofa.

Objavljeno:
 
20.10.2011 00:00
Europski Caritas pozvao je Europsku uniju da slijedi europski politički konsenzus o neovisnosti i nepristranosti pri konkretnoj pomoći u saniranju posljedica katastrofa. Šefovi država i Vlada EU bi trebali osigurati da se mandat Komisije za humanitarnu pomoć (ECHO) dodatno razlikuje od drugih institucija EU, ističe u priopćenju za javnost 20. listopada u Bruxellesu krovna organizacija europskih Caritasa. 
 
Također, svaka od 27 država članica trebala bi u svojoj zemlji stvarati mehanizme koji bi osigurali da njen humanitarni rad prati konsenzus EU na tom području.
 
Europski Caritas zauzeo se, među ostalim, za jasno razdvajanje odgovornosti predstavnice za vanjsku politiku EU Catherine Ashton i povjerenice Komisije EU za humanitarnu pomoć Kristaline Georgieve. Komisija mora osigurati da će se ubuduće pridržavati utvrđenih kriterija EU-a o humanitarnoj pomoći. Na poštivanje istih kriterija Caritas je pozvao i nevladine organizacije u zemljama članicama EU. 
 
Izvor: IKA

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu