[FOTO] Crkva se poptuno urušila, a svetohranište ostalo netaknuto

Nakon razornog potresa u Portoriku svetohranište je pronađeno netaknuto i odovedeno na sigurno.

3.jpg
Autor
catholicnewsagency.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
catholicnewsagency.com
Objavljeno:
 
17.01.2020 10:50
U ranim satima 7. siječnja Portoriko je pogodio potres jačine 6,4 stupnjeva po Richteru. Bio je to posljednji u nizu potresa koji su započeli 28. prosinca prošle godine. U potresu je smrtno stradao jedan čovjek, ima mnogo ranjenih te je nastala ozbiljna šteta na infrastrukturi zbog čega je proglašeno izvanredno stanje.
 
Lokalni katolički mediji El Visitante, koji je imao novinare na licu mjesta, izvjestili su kako su lokalni vjernici uspjeli spasiti svetohranište iz crkve Bezgrješnog začeća u Guayanilli koja se potpuno srušila od potresa. Inače, taj grad nalazi se osam kilometara zapadno od Poncea, epicentra potresa.
U izvješću stoji kako se spašavanje svetohraništa i pohranjenih hostija u njemu dogodilo u zoru, nekoliko minuta prije nego što se crkva potpuno urušila, prenosi Catholic News Agency.

- Kao da je potres čekao da euharistija ode kako bi nastavila s uništenjem crkve - kazao je jedan od sudionika 'akcije'.

 
Svetohranište se nalazilo u lijevoj lađi crkve. Potres ranog jutra uništio je crkvu, čak se oltar nagnuo prema naprijed. Svetohranište, međutim, nije palo na zemlju. Gotovo je bio ovješen u zraku oslanjajući se malo na oltar.
 
U izvješću stoji kako su se hostije prosule unutar svetohraništa, ali nijedna nije oštećena - čak ni velika hostija koja je posvećena za izlaganje Presvetog oltarskog sakramenta. 
 
- Vjernici su uzeli svetohranište i u procesiji izašli preko ruševina. Vjernici su nosili svetohranište, otac Orlando izašao je s ciborijem, a otac Melvin s velikom posvećenom hostijom. Učinili su to sa svim dostojanstvom koje ono zaslužuje. Oni su heroji euharistije - zaključeno je u tekstu.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!