Film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ izazvao velik interes u Chicagu

Dokumentarni film „IN ODIUM FIDEI – Iz mržnje prema vjeri“ u izdanju produkcijske kuće „Laudato“, nakon više projekcija u Hrvatskoj i BiH, izazvao je velik interes i na prvom prikazivanju u Sjedinjenim Američkim Državama.

Chicago-1.jpg
Autor
Laudato/A.L.
Fotograf
Laudato
Objavljeno:
 
08.03.2015 21:06

Projekcija filma koji govori o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca za vrijeme Drugog svjetskog rata i poraća,  održana je u nedjelju 8. ožujka, u prepunom Hrvatskom kulturnom centru Chicago, u hrvatskoj zajednici u Chicagu koju vode hercegovački fratri. Suze u očima prisutnih jasno su govorile o važnosti tematike filma za hrvatsko iseljeništvo. Emocije se nisu mogle sakriti.

Prije projekcije govorio je fra Jozo Grbeš - kustos hrvatskih franjevaca SAD-a i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije Sv. Obitelji.

Na projekciji filma kojim nije osvijetljena samo zakopana istina o kojoj se godinama šutjelo već i razmjeri komunističko-partizanskih zločina, okupljenima se obratila i producentica filma te direktorica Laudata, gospođa Ksenija Abramović.

Uz klavirsku pratnju gospodina Larryja Haptasa, prije prikazivanja filma djevojčica Iva Galić otpjevala je pjesme 'Ave Maria' i 'Pie Jesu'. Nakon projekcije, Iva i njena majka Marijana Maja Galić zajedno su otpjevale 'Krist na žalu' a pjesmi su se pridružili i svi okupljeni.

U sklopu događaja, kratko je predstavljena i Laudato televizija.

Svemu ovome dodajmo i to da je kolega ubijenih hercegovačkih  fratara, fra Častimir Majić, fratar koji je u 102. godini a živi u samostanu sv. Antuna u Chicagu, i koji je u emigraciji pune 74 godine, odlučio postiti na dan kada se prikazuje film o njegovim ubijenim fratrima.

Laudatov dokumentarac scenaristice i redateljice Nade Prkačin, nakon ove projekcije bit će prikazan 15.3. u New Yorku te 22.3. u Norvalu, također u hrvatskim zajednicama koje vode hercegovački franjevci .

croatia.org
hrsvijet.net
pobijeni.info

Fotogalerija
chicago-3
Chicago5
sad1-1
sad2-1

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: