Franjevac Ljubomir Šimunović pokrenuo Facebook grupu ''Hrvatski katolici u Irskoj''

Franjevac je ukazao na problem što Hrvati nemaju svoju župu sa svećenikom, a nemaju ni zajednicu s kojom se kroz stoljeća ponose naši iseljenici diljem svijeta.

fra-ljubomir-simunovic-(1).jpg
Autor
večernji.hr/Laudato/M.R.
Fotograf
fra Ljubomir Šimunović
Objavljeno:
 
23.03.2016 21:30

Prije pridruženja naše zemlje Europskoj uniji, kako je potvrdio Ljubomir Šimunović, u Republici Irskoj je boravilo oko 2.500 hrvatskih građana. Nakon što je Hrvatska poslala punopravna članica, istaknuo je nadalje, Hrvati su svakim mjesecom u sve većem broju počeli dolaziti na zeleni otok, tako da ih je unazad dvije godine ovdje prijavljeno još 7.500.

- Ostvaren je dvostruki porast dodijeljenih osobnih identifikacijskih brojeva, no postoje primjeri da su se neki razočarani iskustvima pa i lošom, vlažnom klimom, odlučili vratiti u Hrvatsku – istaknuo je.

Upozorio je kako je u 2013. godini u Irskoj živjelo prilično malo Hrvata i da su bili rašireni po cijelom otoku. Rečeno je kako nisu imali zajednička druženja, niti je bilo prijedloga oko okupljanja hrvatske zajednice ili župe.

Ukazao je kako je Facebook grupa "Idemo u Irsku" uistinu je svojevrstan i višeslojan fenomen.

- Nijedna nacija nema tako brojno članstvo kao što je naše, ali ni približno snažan utjecaj jednog socijalnog iseljeničkog medija – istaknuo je i dodao kako je 25 tisuća članova ove grupe puno.
Pojasnio je da se Irska inačica udruge "U ime obitelji" zove  "Defend Marriage in Ireland: Husband and Wife", koja broji tek tri tisuće članova.

- Poljaci ovdje imaju nekoliko grupa nazvanih i podijeljenih po većim gradovima, ali najbrojnijoj na kojoj se neprestano pojavljuju razni oglasi pristupilo je 8.250 korisnika – rekao je.

Šimunović je rekao kako je nakon priključenja Poljske Europskoj uniji u Irskoj jedne godine službeno bilo prijavljeno oko 400 tisuća poljskih građana, na Facebooku oni zauzimaju samo trećinu članova u usporedbi s Hrvatima.

- Na najbrojnijoj hrvatskoj grupi svakodnevno možete čitati o praktičnim savjetima, životnim i radnim iskustvima, ali često i o detaljnim uputama kako se riješiti raznorazne zavrzlame oko dodjele socijalnih doplataka – kazao je.

Napomenuo je kako je grupa virtualno okupljalište ljudi koji u jednom potpuno novom životnom okruženju razmjenjuju svoja iskustva. Naglasio je da je neimaština često zajednički problem prijatelja koji žele doći u Irsku.

- Govore kako više ne mogu spojiti kraj s krajem te da gube strpljenje što svojoj djeci ne pružaju osnovne životne potrepštine – argumentirao je.

Franjevac je ukazao na problem što Hrvati nemaju svoju župu sa svećenikom, a  nemaju ni zajednicu s kojom se kroz stoljeća ponose naši iseljenici diljem svijeta.

No, franjevac Ljubomir Šimunović, ujedno i voditelj HKM London, prepoznao je duhovnu potrebu pokrenuvši Facebook grupu "Hrvatski katolici u Irskoj" koju prati oko 1470 članova. Svaki mjesec objavi termin i lokaciju gdje će služiti svetu misu zbog koje u posljednjih pola godina putuje iz Londona.

- Crkva Svete Terezije Avilske u Dublinu je jednom mjesečno puna naših ljudi, Hrvati se tako mogu pomoliti i zapjevati na svom jeziku – kazao je franjevac.

Zaključio je kako se nadaju da će hrvatski biskupi ubrzo djelovati i poslati im crkvene misionare, jer vjernici vjeruju u onu pisanu 'Ne živi čovjek samo o kruhu, nego o svakoj riječi što dolazi iz usta Božjih'.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu