Gibraltar priprema referendum za ozakonjenje pobačaja

Pobačaj je ozakonjen u većem dijelu Europe, premda je većina tih zakona ograničena.

16.jpg
Autor
cruxnow.com/laudato.hr/D.R.
Fotograf
pixabay.com
Objavljeno:
 
10.02.2020 14:31
Mala europska država Gibraltar suočit će se s referendumom o pobačaju 19. ožujka, a prema pojedinim analitičarima trebat će im velika snaga ukoliko žele zaštititi nerođene, piše Crux.

Ovaj Britanski prekomorski teritorij trenutno ima najjače zakone po pitanju zabrane pobačaja u Europi. Onima koji se nađu krivim za kršenje zakona o pobačaju mogu završiti i u zatvoru.

 
Preko 72 posto od ukupno 32.000 stanovnika izjašnjava se katolikom, ali je u posljednje vrijeme porastao pritisak kojim se želi promijeniti zakoni o pobačaju, osobito nakon što je britanski parlament prošle godine dozvolio pobačaj za Sjevernu Irsku.
 
U srpnju 2019. godine gibraltarski sabor je izglasao dopuštanje pobačaja u nekim okolnostima, ali je ubrzo pokrenuta peticija u kojoj su se zagovornici za život izborili za referendum o novom zakonu.
 
- Gibraltar - Stijena je za svoju generaciju bio ikonični bastion, tvrđava koja je predstavljala odlučnost Britanije da se odupire fašizmu golemog uništavanja Europe. Još u antici Gibraltar - jedan od dva Herkulova stupa - predstavljao je najudaljenije odmaralište poznatog i civiliziranog svijeta. Danas će Gibraltar trebati svu Herkulovu hrabrost i snagu ako se želi oduprijeti njihovim pokušajima da zabrane ubijanje beba u maternici - rekao je britanski lord David Alton.
 
Pobačaj je ozakonjen u većem dijelu Europe, premda je većina tih zakona ograničena.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu