Majka Božja Fatimska

Povijest fatimskog svetišta počinje 13. svibnja 1917. godine. Usred razaranja Prvog svjetskog rata, u mjestu Cova da Iria, u blizini portugalske Fatime, Blažena Djevica Marija ukazala se malim pastirima Luciji, Franji i Jacinti Marto. Prenijela im je važnu poruku, bitnu za čitav svijet. Marija se djeci ukazivala idućih pet mjeseci, uvijek 13. u mjesecu. Posljednjem ukazanju, 13. listopada 1917, nazočilo je 70 000 ljudi.

fatima221.jpg
Autor
Laudato
Fotograf
www.e-communio.ro
Objavljeno:
 
13.05.2023 08:10

Blažena Djevica Marija u gradiću Fatimi u Portugalu ukazivala se učestalo od 13. svibnja do 13. listopada 1917. Njezina ukazanja Crkva je službeno priznala, a katolici su joj nadjenuli ime Majka Božja Fatimska. U svetište je hodočastio papa Pavao VI. te tri puta papa Ivan Pavao II. Znakovito je njegovo hodočašće točno godinu dana nakon atentata koji je izvršen na njega. Atentat na papu Ivana Pavla II. bio je na 64. godišnjicu prvog ukazanja Majke Božje djeci u Fatimi.

Prije Marijina ukazanja djeci se tri puta ukazao Anđeo mira 1916. godine.

U Fatimi se Majka Božja obratila trima malim pastirima, a preko njih čitavu svijetu. Marijinu ukazanju svjedočili su mali pastiri Lucia de Jesus dos Santos, Francisco Marto i Jacinta Marto, djeca iz obližnjeg sela Aljusters. Majka Marija male je pastire zadužila da čovječanstvu prenesu Njezinu duboku zabrinutost zbog bezbožnosti i ljudske pokvarenosti. ''Ako se ljudi ne obrate'', poručila je Djevica, ''uslijedit će strašna kazna''. Za izlazak iz moralne krize u kojoj se društvo nalazi, Djevica je dala jasan izbor: obraćenje ili kazna.

Djevica se prvi put ukazala 13. srpnja 1917. godine i tada je govorila o vječnoj kazni na drugom svijetu.

Drugo ukazanje odnosi se na izbor pred kojim se nalazi čovječanstvo.

U trećem ukazanju Djevica je djeci otkrila tri fatimske tajne.

Kad se Djevica četvrti put ukazala, djeca nisu bila tamo jer ih je zatvorio načelnik. Ponovno se ukazala 19. kolovoza 1917. Djeci je poručila da i dalje puno mole i žrtvuju se za grješnike. Rekla je: ''Znajte, mnoge duše odlaze u pakao jer se za njih nitko ne žrtvuje i ne moli.''

Sljedećeg ukazanja 13. rujna rekla im je. "Nastavite moliti krunicu. U listopadu će doći i naš Gospodin, sa mnom i sa svetim Josipom, kako bismo blagoslovili svijet. Bog je zadovoljan vašim žrtvama."

Posljednje šesto ukazanje obilježila je Marijina molba da se na mjestu ukazanja sagradi kapelica. Nakon ukazanja dogodilo se misteriozno čudo Sunca. Vidjelo ga je od 50 000 do 70 000 ljudi. Sunce se poput velike vatrene kugle strjelovito kretalo nebom i okretalo oko svoje osi. Prelijevalo se u raznim svjetlucavim bojama. Trajalo je oko 10 minuta i vidjelo se s udaljenosti od 40 kilometara. Sunce se nakon toga vratilo na isto mjesto i nastavilo sjati.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Crkva u svijetu

Još iz rubrike: